2017-12-04
大角咀千色店有大特价,见好耐无去𠮶边,顺便行吓街。行饱街就要食个饭,原来大角咀大全街有唔小餐厅,今次试咗间《金船长餐厅》。内裹环境好有情调,待应有礼貌,会详细介绍餐厅有什么特色食品。佢哋有set dinner,有餐汤,主菜,餐饮仲可以升级加配红\白酒。当然仲有主餐牌。待应哥哥推介,主餐牌内餐厅之得奖作品[黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比萨],一上枱已闻到浓浓嘅芝士香味,扑鼻而来,热腾腾的香饼,外皮有一层薄薄嘅香脆马斯卡普芝士,但唔会有腻嘅感觉,系会令你食到停唔到口,内裹软棉棉的口感,再配上满满的黑松露菌酱,谂起都流口水。跟比萨上会有一个自家制嘅提子果醋,果醋内会见到有提子嘅果肉在内,真材实料,加在比萨一起吃,无想过可以那么夹,果醋做得好好。另仲会跟上有机沙律菜苗,好新鲜,高品质之选,可张沙律菜夹在比萨一起吃,有锦上添花嘅感觉,呢个菜式系其他餐厅未见过,今之叫了6吋的,唔多够喉,我相信下次我一定会为咗呢个比萨,而再来呢间餐厅,一定会叫9吋的,真心推介比大家「必食之选」另试了[炸软壳蟹南瓜意大利饭]卖相非常吸引,软壳蟹炸到挺身,皮脆内软保留浓浓蟹味,意大利饭好饱满,浓浓南瓜味,黄黄的南瓜色
另试了[炸软壳蟹南瓜意大利饭]卖相非常吸引,软壳蟹炸到挺身,皮脆内软保留浓浓蟹味,意大利饭好饱满,浓浓南瓜味,黄黄的南瓜色,分外抢眼。
餐汤要罗宋汤,好足料,跟汤嘅蒜蓉包松脆可口。
点任何主菜可以加$38配甜品,佢哋嘅甜品都有好多选择,今次试了[金船长梳乎厘]可以选原味,朱古力味,橙味同姜味,今次选了原味一试,上枱size有块面咁大,热烘烘,香喷喷,入口即溶,香滑的蛋白打得空气感十足,仍能焗得挺身,糖度适中,蛋白香气十足「推介之选」
餐饮叫了「白牛」,而家唔系好多餐厅有得饮,童年回忆返晒嚟,饮完有幸福嘅感觉。
整体总结,餐厅环境服务好,食物有质素加有特式,性价比高,无谂过大角咀会有如此高质素的餐厅。