2024-02-03
第一次食omakase ,朋友同我都想试吓,就拣咗一间位于跑马地嘅餐厅,因为我哋都系港岛返工,呢间餐厅仲好难book要一早book,见到个门口几靓,好有大自然嘅感觉入到去厨师就同我哋讲咁啱有两台客cancel咗 Booking,所以就变咗我同朋友包咗场,佢一个serve我哋两个,变咗VIP,餐厅最多serve 到10个客首先前菜就系日本过年会食嘅嘢,有鱼蛋、虾、黑豆等好多唔同款好精致既小食,厨师逐样介绍俾我哋,又讲吓啲日本名,好用心之后有虾汤,有鱼蛋、萝卜、红萝卜日本鱼嘅刺身-真鲷,啲鱼系日本即日空运送来,所以好新鲜,完全唔腥细白虾肉,好多只白虾叠埋一齐,味道好特别,香港好少食到赤贝厨师好细心咁𠝹开雕花,味道鲜甜,爽口有口感水八爪鱼刺身有八爪鱼肉同超大吸盘,厨师拎只八爪鱼出黎俾我哋睇,超级长,好新鲜,食落爽脆唔韧,好有口感海老真丈虾加蛋整成虾饼嘅物体,好有虾味,唔错三文鱼子超级新鲜,平时食嘅鱼子都冇咁弹牙爽口,厨师仲示范掉落地仲识弹起北海道香双蟹厨师好细心拆晒啲蟹肉蟹膏蟹子出嚟,放满蟹壳,超级新鲜最后就系寿司,唔同嘅日本鱼片配饭,厨师逐一介绍,最常见嘅有帆立贝、鱿鱼同吞拿鱼,其他就系少
入到去厨师就同我哋讲咁啱有两台客cancel咗 Booking,所以就变咗我同朋友包咗场,佢一个serve我哋两个,变咗VIP,餐厅最多serve 到10个客 首先前菜就系日本过年会食嘅嘢,有鱼蛋、虾、黑豆等好多唔同款好精致既小食, 厨师逐样介绍俾我哋,又讲吓啲日本名,好用心
之后有虾汤,有鱼蛋、萝卜、红萝卜 日本鱼嘅 刺身-真鲷,啲鱼系日本即日空运送来,所以好新鲜,完全唔腥 细白虾肉,好多只白虾叠埋一齐,味道好特别,香港好少食到 赤贝
厨师好细心咁𠝹开雕花,味道鲜甜,爽口有口感 水八爪鱼 刺身
有八爪鱼肉同超大吸盘,厨师拎只八爪鱼出黎俾我哋睇,超级长,好新鲜,食落爽脆唔韧,好有口感 海老真丈
虾加蛋整成虾饼嘅物体,好有虾味,唔错 三文鱼子
超级新鲜,平时食嘅鱼子都冇咁弹牙爽口,厨师仲示范掉落地仲识弹起 北海道香双蟹
厨师好细心拆晒啲蟹肉蟹膏蟹子出嚟,放满蟹壳,超级新鲜 最后就系 寿司,唔同嘅日本鱼片配饭,厨师逐一介绍,最常见嘅有帆立贝、鱿鱼同吞拿鱼,其他就系少听到同食到既日本鱼,全部都好新鲜
最后仲有个面豉汤同埋甜品,真系食到超级饱好满足,厨师好好人好用心咁逐样寿司食材介绍,分享好多日本文化传统俾我哋听,好开心满足既一晚