2017-11-10
今晚同朋友庆祝生日,揾左间专门吃虾嘅餐厅吃佢至爱嘅虾虾虾。虾栈,就等我地试下佢有几栈先!一入门口,就见到个水缸,哗! 好多虾,好生猛呀! 唔好意思我地要食你喇!一坐底,就有惊喜㖞。老板送左碟小食比我地,餐前小食,一般都系冻冰冰,但系呢碟系热辣辣,新鲜炸起嘅一口紫薯酥细细粒,外面脆,里面烟烟靱靱,唔错嘅前菜!一路食一路点餐!麻辣云耳小麻辣,麻味够香,云耳爽脆,个麻味好特别好惊喜!一口炸豆腐见隔离几枱都食紧,咁就梗系试下啦,外层脆卜卜,中间keep到够滑!本身炸豆腐调味较淡,个人比较钟意食咸,尝试唔点汁,加少少盐,好香口跟埋个甜酱汁,味道好夹㖞!醉鸡卷呢个必食,酒味香浓,啖啖肉,中间夹杂少少软骨,好有啖口,食一碟系唔够喉! 羽衣甘蓝做沙律就食得多,蒜炒原来都系唔错嘅选择虾主打嘅虾,有成10款,最后投票拣左咸蛋黄丶避风塘。咸蛋黄个汁,加埋D虾膏好邪恶,但又真系同个虾好夹㖞。D汁同蛋黄仲可以捞饭食,好邪恶,好好味呀!避风塘虾就湿左少少,无想像咁香口,味道唔错,如果可以干身啲就不得了喇!今晚餐饭实在太丰富喇,我地食到Lam Lam 脷,朋友都话好满意!明天又要努力做运动喇!
虾栈,就等我地试下佢有几栈先!
一口紫薯酥
细细粒,外面脆,里面烟烟靱靱,唔错嘅前菜!
一路食一路点餐!
麻辣云耳
小麻辣,麻味够香,云耳爽脆,个麻味好特别好惊喜!
一口炸豆腐
醉鸡卷
羽衣甘蓝
做沙律就食得多,蒜炒原来都系唔错嘅选择
虾
主打嘅虾,有成10款,最后投票拣左咸蛋黄丶避风塘。