餐厅: 熊拉麵 (白加士街)
资讯:

2021-07-29 424 浏览
同大部分拉面店一样,冇得预约,要walk-in排队,位置喺内街,排队𠮶阵都比较焗,好在拉面店流转得快,唔使等好耐,店外有櫈可以比等候嘅客人使用。店面有一张L形吧枱同一张长方大枱,厨房开放式设计,每个间隔都有冰水自己斟。自己拣选拉面种类、硬度、配料(走葱、走木耳、走肉)我谂应该唔会有人走肉啩😆,值得一提系叉烧种类都有得拣:梅头瘦叉烧、火炙肥叉烧、角切叉烧粒。赤熊拉面汤比较杰身,可以挂晒系每一啖面,食落都好浓郁,食开小辣嘅我觉得辣度都接受到,本身面系冇跟溏心蛋,蛋系另外加,拉面同溏心蛋绝配,溏心蛋唔错,浸得入味唔会太咸,味道啱啱好,而且原只上唔会比个汤浸熟个蛋黄。鱼介熊拉面同样汤底都系比较杰身,汤面有层油,我估应该系精华黎😂?虽然有好多人推介,不过就觉得偏咸咗小小,唔系好食得出鱼介味,适合重口味人士,两款拉面都拣咗火炙肥叉烧,叉烧好食,一层肥肉一层瘦肉,烧到个面脆身,另外,枱面有放几款配料比客人自己添加,剩系试咗辣芽菜,连埋面食中和返啲油腻感,印象中仲有姜,不过就冇试到。芝士鱼肉条大推!好好食,鱼肉弹牙,有啲似鱼蛋,带有小小甜味,芝士够流心,两个人食每人两件都嫌有啲唔够喉。