2019-11-17
话说我有个朋友住新界,但系成日都会专登走出铜锣湾食刨冰。我好奇究竟系乜刨冰咁好食,令佢要咁远水路专登出去食,所以就叫左佢带我去食啦。呢间系标榜用日本既水做既刨冰,我个人都几好奇佢点样运咁多水过黎,同埋同普通刨冰有咩分别。我地三个人叫左两个刨冰share,我一见到就拣左焙茶味,朋友就拣左士多啤梨味。首先佢刨冰都几大份下,开头我有啲担心佢食到最底会唔会乜味都无,只剩翻冰。但系原来佢个底应该有再落多一层酱,所以我既担心其实系多余。先讲士多啤梨,佢地话好好食,我就无感,一来我唔钟意士多啤梨味既甜品,二来我觉得颇甜。跟住就系我拣既焙茶味,呢个就唔同啦!!!茶味浓郁,唔会太甜,仲有几旧黄豆粉蕨饼最佳配搭!!!虽然我饮既话系比较钟意抹茶,但系拣甜品既话,一定系拣焙茶味!另外,虽然真系贵左少少,但系久唔久出去食一次既话,唔会太肉赤之余,食完又可以令人有十分满足既感觉。
焙茶黄豆粉忌廉味