2024-04-02 236 浏览
今天放工比较夜,兼且超攰,好想喺旺角揾个可以饮啖靓汤嘅地方。老公话试吓依间餐厅,听闻好似好出名,话咩东张西望、游学修和谷德昭都有嚟过。既然系咁,去试吓都唔得嘅,反正未食过!只要有汤饮,我就心满意足啦!入到去,见到个餐牌原来劲多海鲜,超吸引!最后,我拣咗个招牌油浸虎杉斑,见到佢话系招牌菜,我估应该唔会中伏嘅!比较惊喜嘅系前菜嘅椒盐花生,令我谂起细细个去酒楼食饭嘅情景。之后,白灼韭菜花及白灼海蜇头都好好食!海蜇是罕有的厚肉质感,正!汤都唔错,有杏汁猪肺汤和胡椒猪肚煲鸡,,两款都超钟意,忍唔住同老公一人一半。😆老公叫左个佢最钟意嘅瑶柱蛋白炒饭,炒得非常好吃!不过,我觉得全餐晚饭最美味的一定是我叫的招牌油浸虎杉斑🥰😋😙。因为油浸嘅关系,可以食到炸鱼皮,炸鱼骨、炸鱼(一啲都唔「鞋」及干,超正!)及蒸鱼/鱼皮😌 真的是超级超级超级超级超级超级超级超级超级正!绝对是必要嘅菜式之一!

2024-03-29
庆祝纪念