2021-06-26 219 浏览
#GoodDaycafe 💛其实葵芳附近多嘢食就系人都知嫁啦😋不过今日介绍嘅呢间Cafe可能大家听过个名但系唔知原来佢已经由铜锣湾搬到葵芳一段时间🙊🙊仲要系商场嘅8楼🌟可能会少啲人知道👀👀所以大家如果喺附近可以去睇下啱唔啱食🤪支持下黄店💛💛·地址📍KCC商场系葵兴地铁站E出口一出就系🤩沿路仲要系有天桥唔惊日晒雨淋😚所以地点非常方便❤️❤️由葵芳大概行10分钟到就嚟到😻由于夜晚商场人流本身已经稀少所以如果想揾个小人啲既地方坐下Hea下😋都几推介依度👍🏻·环境🤩讲返餐厅本身嘅环境 地方算阔落 枱与枱之间亦都有非常多嘅距离唔会令到人觉得逼夹🥳🥳而餐厅亦好巧妙咁利用佐玻璃分隔出两个area🆗营造出室内同室外嘅感觉❤️首先讲吓室外 餐厅选用佐落地大玻璃 🤩所以可以一眼望到晒窗外嘅景色 俾人一种好放松广阔 🤤虽然同样系有瓦遮头但就俾人一种系西贡露天chill住嘅感觉😚😚但因为面对嘅景观系交通回旋处同埋一啲嘅屋苑 所以地下景色来讲可能未必太靓🙈但如果好天嘅时候 一路望住个天一路食嘢都系唔错嘅选择✨另外室外area有两种形式嘅座位 分别系平排嘅吧枱位🥃直接对住落地大玻璃 同埋可以面对面坐住嘅圆形高枱 而室内
#GoodDaycafe 💛
地址📍

环境🤩
讲返餐厅本身嘅环境 地方算阔落 枱与枱之间亦都有非常多嘅距离唔会令到人觉得逼夹🥳🥳而餐厅亦好巧妙咁利用佐玻璃分隔出两个area🆗营造出室内同室外嘅感觉❤️首先讲吓室外 餐厅选用佐落地大玻璃 🤩所以可以一眼望到晒窗外嘅景色 俾人一种好放松广阔 🤤虽然同样系有瓦遮头但就俾人一种系西贡露天chill住嘅感觉😚😚但因为面对嘅景观系交通回旋处同埋一啲嘅屋苑 所以地下景色来讲可能未必太靓🙈但如果好天嘅时候 一路望住个天一路食嘢都系唔错嘅选择✨另外室外area有两种形式嘅座位 分别系平排嘅吧枱位🥃直接对住落地大玻璃 同埋可以面对面坐住嘅圆形高枱 而室内除咗6-8人长方形枱仲可以拣2-4人圆枱 值得一提嘅系佢嘅厨房虽然唔系开放式 但由于对门一路开着 可以见到厨房环境好干净💫令人食得好放心🤩
Dinner For 2 Set✨
HKD 339💰

前菜 (6/10)
意式牛油果黑醋沙律 Avocado House Salad
沙律方面不过不失 好似自己喺City Super买啲沙律菜加埋橄榄油𠮶只味🤣🤣而餐汤方面就几有惊喜🥳𠮶一日餐汤系蕃茄浓汤🍅可以饮得出碗浓汤系真系有满满蕃茄蓉 唔系一般餐汤嘅流质而系好杰身😚😚而味道方面亦都好balance 唔会好似平时啲蕃茄汤有一股死甜 ❌而系保留返蕃茄本身微微嘅酸味 令到你饮落口会有一种回甘嘅味道 成个口都系满满嘅蕃茄味 😌加上本身嘅质地唔系好似平时蕃茄汤面𠮶只流质 你会feel到好似真系成个蕃茄打成泥状咗食落口😋😋所以如果钟意食蕃茄朋友值得试吓✅✅
主菜
蒜香白酒辣味樱桃茄烤大啡菇意粉 (6/10)
Spaghetti aglio e olio with cherry tomato and portobello

蒜香白酒辣味樱桃茄,烤大啡菇意粉,相比起Burger可能就比较失色🙈🙈或者因为男小编食惯肉嘅关系 唔系太习惯剩系得大啡茄既意粉🤣🤣因为真系素嚟架💚而且相比起Burger嘅珍宝蘑菇 大啡菇比我嘅感觉可能冇咁软滑juicy❤️‍🩹甚至可能因为大啡菇真系太大同比较干 🙈会有时有塞住喉咙嘅感觉 而且味道偏咸 🤏🏻下次可以试下其他意粉😻小编对个三文鱼意粉有少少心动❤️❤️
至尊珍宝蘑菇手打牛肉芝士汉堡配粗薯条(8/10)
Trucker Portobello & Beef Cheese Burger with Fries

薯条一食落口已经好有惊喜💓虽然可能配埋个汉堡先一齐攞出嚟可能未系最热状态 但对于我哋来讲就啱啱好系可以食用嘅温度👍🏻而且食得出薯条系啱啱炸起所以好脆口🤤🤤而且干身唔会好油腻 令人忍唔住一啖又一啖甘食💫汉堡方面见到个size都算系比较大嘅汉堡🤩应该都冇乜几个可以一啖食到 所以我哋就切开佢一半嚟食 一路切嘅时候可以见到块牛肉 一路流紧啲肉汁😋😋😋所以都可以想像到有几juicy 但系牛肉本身比较偏咸 最好系配面包食 唔好好似男小编咁样食完块包先食牛肉👀蘑菇方面亦都系非常juicy 有股淡淡嘅蘑菇甜同香味❤️❤️汉堡每一个组成部份都有自己好强烈嘅味道特色 包括系汉堡嘅咸香同埋蘑菇嘅鲜甜💓所以块面包就可以中和番🔍 令到汉堡唔同部位相映成趣 更为融洽😚😚小编推介食呢个‼️
橙汁 Orange Juice (7/10)
系普通鲜榨橙汁 几鲜甜😋 小编自我感觉良好觉得会健康啲❤️😚
蜂蜜柠檬 Honey Lemon Tea (8.5/10)
真系有惊喜💫系酸酸甜甜 加佐柠檬个种酸味中和蜜糖水嘅甜 😌加埋啲冰冻嘅感觉 完美带岀解渴 润喉嘅感觉❤️❤️

结论:食物质素来讲唔错,而且以夜晚Cafe价钱来讲亦都唔算太贵(我地果一晚三百几蚊就包场...)🤣加上环境气氛几好适合一般情侣拍下拖chill下🥂或者日头嚟呢度Hea下打下卡📸而且相比起夜晚来讲朝头早嘅价钱系更加抵食‼️‼️Arround$100一个主菜连沙律嘢饮😋
其他咖啡都系$30~40 冇嘢做去𠮶度Hea一个晏就 都系一个唔错嘅选择🤩🤩🤩

推荐指数🌟 8 / 10 🌟