2020-07-03
朋友生日,喺北角book左酒店,跟手食埋我最爱嘅villa villa⭐️黄金炒薯条🍟 $68⠀几乎每次去都一定叫!真系好好食😍我会话系我有生以黎食过最好食嘅薯条!(留意返,我无收钱😂)⠀本人作为一个完全唔钟意食薯条嘅人,但就系因为食左呢个薯条,我就开始左我食薯条嘅人生🙂⠀❤︎一黎就好香咸蛋黄味⠀❤︎ 即叫即炒 所以真系热辣辣🤤⠀❤︎佢啲咸蛋黄真系好正,炒到起哂沙😍 又唔会话好咸,同薯条好match同好足料啊🤤⠀❤︎ 好钟意佢装薯条个pan, 不但止可以keep住啲薯条热辣辣,同埋比人一种chill嘅感觉🙈⠀❤︎上面仲有啲香草碎,令到味道唔会太单一同唔会太漏⠀❤︎一开始觉得薯条系炸嘅,而佢又再炒啲薯条,咁咪劲油...完全唔系!佢炒到啲薯条好干身,我谂佢应该冇落油再炒,直接加埋炒到起沙嘅咸蛋黄酱抄佢,所以就炒干埋啲薯条啲油🤔 总之一啲油腻感都冇,唔会油到要系咁食系咁饮野💛 #正shit 了🙈⠀⠀🥣 餐汤+蒜蓉包🍞(跟餐)⠀❤︎个汤系蘑菇汤,好多蘑菇粒,而且好creamy 😳⠀❤︎ 蒜蓉包外脆内软🥰 而且蒜蓉酱好够~⠀❤︎基本上,食完包食完餐汤,已经有啲饱肚感🤣⠀⠀🧀墨汁薄饼🍕⠀❤︎饼皮加左🐙汁,所以系黑色🖤同
⭐️黄金炒薯条🍟 $68⠀
❤︎一黎就好香咸蛋黄味⠀
❤︎ 即叫即炒 所以真系热辣辣🤤⠀
❤︎上面仲有啲香草碎,令到味道唔会太单一同唔会太漏⠀
🥣 餐汤+蒜蓉包🍞(跟餐)⠀
❤︎个汤系蘑菇汤,好多蘑菇粒,而且好creamy 😳⠀
❤︎ 蒜蓉包外脆内软🥰 而且蒜蓉酱好够~⠀
❤︎基本上,食完包食完餐汤,已经有啲饱肚感🤣⠀
🧀墨汁薄饼🍕⠀
❤︎饼皮加左🐙汁,所以系黑色🖤同埋比pizzah_t同p_d 嘅pizza薄身同更香脆⠀
❤︎啲芝士系拉到丝嫁🤩#芝士控 必食!⠀
❤︎有埋辣肉肠同parma ham~好够味~又中和左芝士嘅肥腻同漏嘅感觉⠀
🥩鹅肝多士🍞 $58⠀
❥ 多士其实同蒜蓉包一样~都系皮脆内松软🤩⠀
❥ 其实鹅肝都juicy, 切同食嘅时候都会有鹅肝油爆出黎🤤⠀
❥ 口感都算系入口即溶嘅⠀
❥ 同埋都唔膻🤩((不过我个人几钟意鹅肝阵油香味同膻味😂⠀
❥ 唯一有少少可改善嘅地方系:黑醋可能落得比较多,令到黑醋有啲盖过左香煎鹅肝散发嘅油香味同佢本身嘅味道🙈我觉得连埋多士食都食到比重嘅黑醋味~同埋如果多士系用比较硬嘅𠮶重蒜蓉包就可以令到口感更加丰富~同入口即溶嘅鹅肝形成一个强烈嘅对比🤩⠀
🧂芝麻鸡翼 🍗 $58⠀
一份只有四只鸡翼,但店员同店主好好人,见到我地有5个人就比多左只鸡翼我地🥰🥰⠀
❥ 无谂过鸡翼系鸡翼连鸡翼尖🤩⠀
❥ 我个人觉得呢个鸡翼炸得好好食~又香脆~同埋佢个炸浆应该都有特别调制过,所以味道同口感都同一般茶餐厅下午茶就咁扔落油镬炸嘅炸鸡翼好唔同!佢个炸浆系属于好食𠮶种~而且唔会太厚身,亦都无甩皮~⠀
❥撒左芝麻上左都令到鸡翼充满住浓郁嘅芝麻味~但有少少surprise嘅系佢好似落左七味粉/少少孜然粉落啲鸡翼度~ 虽然系令到味道有更多层次,食到有啲位有少少辣咁,都几特别~但我反而更加钟意本身炸鸡翼嘅味道🙈不过我觉得都几好食几唔错!⠀