2022-01-08
因为朋友住大埔,所以耐唔耐,都会入嚟大美督食饭,今次就比两个朋友带咗嚟食呢一间餐厅,呢一间餐厅,真系好隐世,除咗佢间餐厅唔系喺大马路出边之外,其实完全系自家餐厅咁样,我觉得直头系西餐私房菜黎添!唔好讲咁多,即刻同大家介绍吓我今晚食咗啲乜嘢,呢个系头盘,如果以头盘来讲,绝对有惊喜,因为净系个摆盘,都已经加分,虽然唔系啲乜嘢,但系就令人感觉好有诚意佢系巴马火腿包哈密瓜,呢个作为头盘,真系好唔错,因为可以令口腔更加清新,同时食起上嚟感觉又唔腻,确实系一个几好嘅设置之后再嚟第二个头盘,就系烟三文鱼,再配上巴马火腿,除咗有摆盆,佢嘅味道都好好,食起上嚟,成个感觉,真系好正宗西餐嘅感觉及质素,同时配上法包给葱油脆片,呢啲就可以配合埋餐汤一齐食呢个汤亦都系自家制嘅,佢系蕃茄甘荀浓汤,虽然佢个颜色偏向橙色,饮起上嚟,味道比较酸,但系因为完全有真材实料,完全冇添加其他配料去做,所以味道比较天然,整体口感比较强开始正式进入欺辱,呢一个系香煎鹅肝,完全冇估到今晚有鹅肝食,因为呢一个并非普通嘅食材,而且唔系所有地方都煮得好,除咗有摆盘,鹅肝嘅份量都几大,大大件,而且香气扑鼻,望到已经觉得好吸引鹅肝嘅时间控制得
鹅肝嘅时间控制得非常好,除咗入口即溶,可以讲系外脆内软,完全显到厨师嘅功架,因为鹅肝确实唔容易做得好,控制时间非常考功夫,但系佢呢度就做得非常好,而且呢个鹅肝嘅质素好好,食完都仍然有余香喺口腔入面,非常高质
再嚟有呢个藜麦配香煎日本帆立贝,简简单单嘅一道𩠌,再一次掀起厨师嘅功架,大家都知道帆立贝嘅时间控制非常重要,要煮得好食,除咗食材新鲜,另外就系时间嘅控制,厨师又系将粒帆立贝做到外脆内软,而且仍然可以保留当中嘅水份,食起上嚟好有质感,非常出色
出面经过香煎,变得非常惹味,而且好有口感,入面帆立贝嘅肉质好实在,配合藜麦,烟烟韧韧,更加提升口感,而且感觉仲几健康添!
正式进入主菜部份,呢一条系香煎智利鱼,一句讲晒,在一次系一道外脆内软嘅菜式,因为厨师将呢条鱼嘅外层煎至金黄色及非常香脆,入面保留住水份,食起上嚟,非常 Juicy 一啲都唔干身,食起上嚟,感觉佢只系用咗一啲简单嘅调味料去做腌制,所以仍然能够保持鱼嘅鲜味
再嚟为大家带上香煎日本猪!非常有摆盘嘅佢,令到呢只猪更加不平凡,旁边嘅蘑菇汁做点缀,猪扒上面放上一啲配菜做装饰,呢一件日本猪,食起上嚟非常有口感,食得出,厨师先将日本猪沾上蛋汁,其后再煎,令到件猪扒可以锁住水份之余,亦有蛋汁嘅香味
虽然喺出面食西餐,相对比较少会将猪扒沾上蛋汁再去煎,但系正正咁样,我个人觉得就好有自家屋企嘅感觉,其实都几唔错
最后为大家带上呢只走地鸡,虽然鸡唔系好大只,但系同时佢有摆盘之余,佢嘅肉质鲜嫩,脂肪唔算太多,食起上嚟好香口,都系一到色香味俱全嘅菜式
其实呢间餐厅绝对值得支持,因为同一般嘅大餐厅唔一样,大家可以见到佢嘅感觉,绝对系家的感觉,就好似私房菜一样,同时佢呢间餐厅其实都远离繁嚣,可以讲系身处喺村屋住宅之中,既然佢开放比大家消费,俾大家体验到佢嘅嘢食,大家都不妨支持一下,支持多啲呢啲自家小店!