2019-01-09
公司嘅冬至饭, 几位同事, 静静地食一餐中式私房菜午餐, 既高级, 又好味, 再讲一声多谢老细!先讲下环境: 依度嘅装修、摆设都好精致。 冇用地毡, 但就算多人讲说话, 地方都唔会觉得好嘈吵, 设计师真懂得得设计!侍应好专业, 为各菜式作简短嘅介绍。有礼貌, 谈吐得宜, 令人感觉舒适。我哋四个人中有两位点了 <叉烧双蛋饭>, 这是午市的皇牌。 叉烧的猪肉采用宫崎快乐猪, 是听著交响乐生活的猪, 我会咁形容:「 肉质松化有层次, 肥瘦适中不油腻。」 无论系味道、卖相、口感, 都系令人一试难忘! 系冇得弹嘅叉烧! 热双蛋亦都系唔简单, 采用九州嘅太阳卵, 色泽鲜明, 蛋味浓郁, 入口味道令人精神为之一振!<粟米斑块炒饭> 炸斑块是龙趸鱼柳肉, 真材实料, 鲜味、肉质弹牙。薄薄嘅脆浆, 炸得松脆。炒饭同样矜贵嘅九州太阳卵, 粒粒金黄, 啖啖美味!我哋亦 order 咗三款小食: <炸春卷> 、<椒盐豆腐>、<黄金牛油果> , 都同样出色、好味。 其中 <黄金牛油果> 我之前未食过, 味道清新同样令
叉烧煎双蛋饭
招牌叉烧
粟米斑块炒饭
我哋亦 order 咗三款小食: <炸春卷> 、<椒盐豆腐>、<黄金牛油果> , 都同样出色、好味。 其中 <黄金牛油果> 我之前未食过, 味道清新同样令人难忘。
炸春卷小食
椒盐炸豆腐
黄金牛油果
差点忘记赞一赞佢哋嘅<老火劲汤> (即系例汤), 我记得有好浓嘅海螺味道, 好味道! 饮完令人精力充沛, 充满力量。
老火例汤
有名堂嘅调味料(但我唔记得咗系咩)