2020-08-26 353 浏览
琴日终于试咗红磡依间 "日本京都风茶饮甜品店",想去嘅朋友仔响地铁黄埔A2出口行一两分钟就到啦! 舖头细细,而且冇任何座位,建议大家都系拎走食好啲。目前只接受现金付款,并没有排队攞筹等的机制,只需直接到柜台向职员落单。我见大部分人都买饮品同布丁,而我自己就比较想试刨冰同丸子😁。先讲 "烤糯米丸子",$22有两串,一串有四粒,佢真系热辣辣㗎! 丸子超软糯,可以好似芝士拉丝咁咬长佢,配上甜甜的酱汁非常美味😋。不过佢并没有好似menu幅图片咁将丸子烤到焦焦地,如果唔系会更加惹味。再讲下刨冰,我叫咗焙茶味,但佢落咗好少焙茶粉,所以冇咩焙茶嘅味道。冰刨好后,佢会搽上一大pat忌廉,淋完酱汁后再加上调味粉,再插两支pocky。除咗面头𠮶层忌廉,个刨冰入面系冇任何调味或酱汁的,大家可以用D忌廉捞匀个冰黎食。顺带一提,我食到最尾先发现底部有粟米片😂。 脆脆地,连同融咗嘅冰一齐食👍 整体黎讲,如果个冰系用牛奶做嘅会更加好食,响刨紧冰嘅过程 响冰中间加返啲酱料/炼奶,同埋最尾落足够调味粉就perfect池。下次会想试饮品同蕨饼~~~

下次会想试饮品同蕨饼~~~
2020-08-25
  • 烤糯米丸子