话说土瓜湾有间台湾嘢男朋友想试好耐,讲咗好多次呢日放假终于都同咗佢去~ 为咗试呢间餐厅,仲系等位期间畀恶蚊咬咗我几啖,不过食之后都觉得系值既,真系好好好食! 「铁路便当」系一间位于土瓜湾嘅人气台湾餐厅,主打台式便当,都有各类夜市小吃同台式饮品供应! 🧡经典卤排骨铁路便当($62)猪排超大块,成个手掌咁大!猪扒炸得好酥脆,但又唔会感觉热气,皮脆肉嫩,好入味,好好食!除咗排骨好正之外,配料都好丰富,有粟米粒、豆角、卤肉、卤蛋同粉丝!啖啖都好滋味,超正! 🧡经典卤鸡块铁路便当($60)鸡块便当同排骨便当其实差唔多,都系大大块同好多料,不过鸡块炸得脆之余食落好似有少少咖喱味,同埋味道比猪排甜,虽然猪排已经好好食,但个人更钟意鸡块便当! 🧡限定汤物(跟餐+$8)汤物唔建议加,只系普通沟到好稀嘅中式例汤,无乜特别! 🧡波霸珍珠牛奶(跟餐+$16)味道一般,珍珠都几大粒,几好嚼! 🧡荞麦茶(跟餐free)荞麦茶都系正正常常,不过不失,解渴解腻!

🧡经典卤排骨铁路便当($62)
经典卤排骨铁路便当

🧡经典卤鸡块铁路便当($60)
经典卤鸡块铁路便当

🧡限定汤物(跟餐+$8)
汤物唔建议加,只系普通沟到好稀嘅中式例汤,无乜特别!

🧡波霸珍珠牛奶(跟餐+$16)
味道一般,珍珠都几大粒,几好嚼!

🧡荞麦茶(跟餐free)
荞麦茶都系正正常常,不过不失,解渴解腻!
波霸珍珠牛奶