2023-08-29 21 浏览
呢间位于尖沙咀海运大厦地下商场入面嘅Ohayo by Ocio, 真系令人眼前一亮嘅靓靓日系Café, 聿门面到内里都系用木系, 自然风为主, 近门口是水吧枱, 中庭设置有圆枱配植物盆裁, 藤垫, 整体都好有舒适气氛, 加上无敌维港海景, 坐近落地大玻璃前发呆看书一流, 店内也有梳化卡座。晚市时段会提供十数款晚市套餐, 以符合香港人口味的西日餐点为主; 餐牌上有其他西日风为主的美食, 有汉堡, 意粉, 扒等都好吸引, café当然唔少得甜品; 全部用QR Code下单, 收取加一。 各式晚餐选择, 均配有是日餐汤, 餐饮及可加配小食。我地叫咗两款晚餐, 菠菜忌廉汁蟹肉烩饭伴烧八爪鱼, 另一款系0hayo至尊焗龙虾全日早餐。套餐有是日餐汤, 椰菜花忌廉汤; 卖相几好, 汤嘅质感都算浓郁, 仲有淡淡嘅奶香味, 好暖胃, 面仲有几片脆卜卜嘅杏仁片, 令人食得好舒服。两个餐我地都叫了冻柠茶, 冻饮加$3。菠菜忌廉汁蟹肉烩饭伴烧八爪鱼 - $168呢个饭份量都几大份, 食完好饱肚, 煮得岩岩好, 软糯, 好Creamy, 而且都几多蟹肉, 仲有切片嘅烧八爪鱼片, 烧八爪鱼几弹牙, 烩饭仲有菠

菠菜忌廉汁蟹肉烩饭伴烧八爪鱼 - $168
呢个饭份量都几大份, 食完好饱肚, 煮得岩岩好, 软糯, 好Creamy, 而且都几多蟹肉, 仲有切片嘅烧八爪鱼片, 烧八爪鱼几弹牙, 烩饭仲有菠菜, 翠肉瓜一齐烩, 口感丰富, 整过味道清清淡淡得嚟, 有啲海鲜嘅味道。

0hayo至尊焗龙虾全日早餐 -$228
虽然系晚餐, 但话明ALL Day Breakfast, 都唔会理系早定夜啦! 呢份全日早餐味道层次, 口感丰富, 因为有好多唔同嘅嘢食, 望到眼球已经好开心; 有烟肉, 芝士肠, 芝士焗龙虾半只, 焗豆, 沙律菜, 甜粟米粒, 迷你小牛角酥, 炒滑蛋, 薯条, 风干火腿, 扒番茄; 上枱已经比半只烤焗龙虾吸引住啦, 大大只好有诚意, 龙虾好新鲜, 用芝士焗得啱啱好, 而且仲好多龙虾膏。迷你小牛角包就好细心咁配埋个蜜糖比你。大满足呀!

绿茶大福雪山热香饼 - $98
甜点即点即制, 要预时间下单。 一碟两层嘅热香饼, 上层舖了一片满满绿茶嘅麻糬也相当黏糯, 热香饼质感比梳乎厘更结实, 唔似其他pancake店个啲太空气感, 食完好似冇食, 呢个有口感, 好满足啊! 而且热哄哄仲配上雪糕球, 一冷一热, 层次更丰富。