虽然好快就有得返家乡🇯🇵 但日本菜真系食几多次都唔会厌。尤其omakase真系同朋友屋企人聚会庆祝够哂气派又够份量嘅好选择🤩 今次食嘅《舍》就令我有惊喜,成餐饭厨师同店员都会用心同食客交流同介绍各个菜式,除咗享受食物仲可以了解每一样食材。厨师发办时令食材用心烹制,无论卖相同味道都系水准之上。◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*<木𝖪𝗂> $1,380 𝗉.𝗉前菜3点 3 𝖪𝗂𝗇𝖽𝗌 𝗈𝖿 𝖠𝗉𝗉𝖾𝗍𝗂𝗓𝖾𝗋温泉蛋 𝖮𝗇𝗌𝖾𝗇 𝖳𝖺𝗆𝖺𝗀𝗈季节刺身5款 5 𝖪𝗂𝗇𝖽𝗌 𝗈𝖿 𝖢𝗁𝖾𝖿'𝗌 𝖲𝖺𝗌𝗁𝗂𝗆𝗂寿司5贯 5 𝖯𝗂𝖾𝖼𝖾𝗌 𝗈𝖿 𝖲𝗎𝗌𝗁𝗎料理1品 𝖲𝖾𝖺𝗌𝗈𝗇𝖺𝗅 𝖧𝗈𝗍 𝖣𝗂𝗌𝗁卷物 𝖲𝗎𝗌𝗁𝗂 𝖱𝗈𝗅𝗅汤 𝖲𝗈𝗎𝗉甜品 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*作为Omakase,寿司新鲜时令时材加上师傅熟练手势,固然出色,所以今次想重点推介其他菜色,同样令我大饱口褔😋👍 季节刺身|𫚕鱼刺身𫚕鱼其实就系野生油甘鱼,一般比养殖嘅更大条。师傅选用鱼腩部份,油花丰富,非常鲜味。配上柚子胡椒,平衡油腻感,微辣非常开胃。👍 料理|目光鱼天妇罗·樱花虾酱油

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

甜品 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

👍 季节刺身|𫚕鱼刺身

👍 料理|目光鱼天妇罗·樱花虾酱油
精致嘅天妇罗料理🍤 目光鱼系罕有嘅食材,口感有啲似九肚鱼同多春鱼嘅混合体,以薄薄一层粉炸成天妇罗,外层香口而肉质不失嫩滑。配上餐厅自家制以樱花虾浸泡三日而成嘅酱油,更能带出鲜味。

👍 汤|招牌鱼汤
餐厅以足足6斤鱼去熬制而成,汤熬至奶白色,尽吸鱼精华,再配上豆腐粒及葱花。鱼汤鲜味,骨胶原满满,听到好多食客一坐低就问今日有无鱼汤,不愧为餐厅招牌菜。

👍 甜品|黄豆粉蕨饼·日本红豆
餐厅自家制黄豆粉蕨饼,滑溜又富有弹性,配上日本红豆粒同餐厅自家调制黑糖酱,口感充满层次感,满带日本风情。甜品会根据季节更换款式,想试就记得快啲book位喇😋

📍 舍
铜锣湾边宁顿街13-15号Biz Aura 3楼