2019-10-29 443 浏览
除左去酒店食buffet可以叹生蚝,其实食蚝专门店更加可以食到唔同品种产地既蚝。入到蚝湾,坐底睇下有咩好食先。Seafood platter 有6款生蚝,龙虾刺身,马粪海胆,赤贝。食seafood 都有次序,首先食左龙虾刺身先,肉厚而有弹性,咬落爽口唔糊口,清甜既龙虾肉!赤贝,食落系索索声,好新鲜爽脆既口感。马粪海胆,我本身唔系太食海胆,有少少怕个口感同浓烈既味道,呢个竟然系好鲜,甘甘地既味,配埋紫菜夹住食,仲好食!Honey Point 体型较细,不过佢爽口清新既口感,系好难忘既。South Africa Rock 最常食,修长既身形,清淡而带有少许海水味。Gillardeau系经常得奖既品种,creamy 得黎巨大而肉厚,海水咸味同甜味平均,味道留系口腔余韵多一倍。鹅肝果酱多士,煎得外脆内juicy 既鹅肝,放系甜甜地既果酱上面,中和左油腻感,脆卜卜既多士,令成个口感level up!龙虾set 系三食,第二食,就系呢个龙虾汤,饮到龙虾既鲜味,个汤好creamy,仲有龙虾肉!龙虾意粉,意粉啱啱好挂上忌廉汁,唔太漏,龙虾去壳,咬落啖啖肉,正!
入到蚝湾,坐底睇下有咩好食先。

赤贝,食落系索索声,好新鲜爽脆既口感。