2021-09-08
话说有朋友住Stanley 最近有一间新人气餐厅开幕 所以专诚相约一齐去拜访由于太耐冇去赤柱 所以觉得既亲切但又新鲜 附近市场内好多商店因为游客减少 所以已相继结业😢 但呢间叫得做人气餐厅 即使早上11点去到已经差不多座无虚席讲返呢间餐厅 同老板闲聊间知道佢哋只系开咗两个月 但一直人气高企 因为佢哋嘅主厨系意大利人 而面包糕点师傅系法国人 所以做出嚟嘅食物非常正宗 非常受欢迎首先试咗佢哋出名嘅 chocolate bomboloni和 signature croissant bomboloni 似朱古力面包食落甜而不腻 非常松软 另一个都好creamy但都好平衡 感觉水准拍得住bakehouse Main dish方面就叫咗一客spaghetti Arrabbiata, 基本上佢哋三种意粉都系for vegetarians, 食落感觉健康 呢款意粉加上辣番茄酱 虽然冇肉但都唔觉得寡 正宗意大利制法最后在点左佢哋好出名嘅Double Mascarpone Cheesecake 呢个cheesecake上面洒满饼碎 入面系富有层次嘅芝士饼 非常可口整个餐饮旅程中老板对我们招呼周到 由于表示
整个餐饮旅程中老板对我们招呼周到 由于表示想影好的食物照 所以等有客人离开时就帮我哋换咗张window seatings 然后再将射灯调校到我哋嘅食物枱上 另外又带我地落去参观佢哋嘅地库 睇吓佢哋制作面包同意大利雪糕嘅地方 非常好客👍