2018-05-04
现今生活物价指数甚高, 2个人随便出去食餐都要几百蚊埋单, 今晚去食嘅呢间西餐厅, 竟然推出每位$188就有生蚝/鹅肝/牛扒食, 系真唔系呀?!入到店内见到呢个餐牌, 大大个$188字, 由头盘, 沙律, 餐汤, 主菜食到落甜品, 仲有餐饮, 唔系卦?!要选择嘅应该系边款头盘/主菜/甜品, 落单后就等食啦喂...............先黎呢个巴黎汁扒大虾讲真唔系好知咩系巴黎汁, 味道咸咸地, 配埋只爽口大虾系好味嘅同时生蚝海鲜拼盘 (太平洋生蚝1只, 鲜虾3只, 松叶蟹棒3条)一齐送上, 呢个摆低时有哇一声感觉, 只太平洋生蚝好大只呀, 食落鲜甜, 而虾及松叶蟹棒够冻都唔错, 配埋个酱汁食好爽呀!经典凯撒沙律, 份量适中, 食多点菜点都有益D嘅!巴黎汁田螺焗薯蓉, 有1只田螺于焗薯蓉上, 味道唔错嘅!餐汤有龙虾海鲜汤, 配脆多士, 汤浓度唔算太杰, 饮到龙虾独有香味!主菜出场啦...........呢客玫瑰岩盐烧石班鱼柳配原只南瓜芝士意大利饭, 望见原只南瓜忽然好有万圣节感觉烧香左嘅石班鱼柳放于南瓜芝士意大利饭, 口感皮脆肉几嫩又唔太干身, 几有鱼香味!"毕"出饭粒就见到有拉丝画面,
先黎呢个巴黎汁扒大虾
经典凯撒沙律, 份量适中, 食多点菜点都有益D嘅!
巴黎汁田螺焗薯蓉, 有1只田螺于焗薯蓉上, 味道唔错嘅!
"毕"出饭粒就见到有拉丝画面, 芝士嘅咸香加埋南瓜嘅甜美, 双重味道, 食到一粒都无剩啦!
另一客为美国春鸡焗酿黑松露菌意大利饭, 呢个劲呀, 侍应会点火"烧"鸡, 火好快熄灭后就食得, 真系名副其实烧鸡呀!
春鸡脂肪含量低, 睇下皮下系无脂肪嘅, 再加上烧至脆身更好味, 放心食埋个鸡皮!
内里酿左黑松露菌意大利饭, 饭粒较为湿润, 但黑松露味唔算好出!
话明系春鸡, 肉质当然唔会嚡, 呢只当然都唔例外, 仲有肉都几多架, 食晒成个都好饱!
甜品一早落左单, 就算点朱古力心太软都无需要再等, 呢客朱古力味几浓又唔太甜, 唯个朱古力浆切开时唔太流出!
呢客法式焦糖炖蛋顶层有香脆焦糖面, 底层有香滑炖蛋, 甜度岩岩好, 即使同焦糖一齐食都唔会觉好甜, 呢个甜品唔可以错过呀!
餐饮叫了杯咖啡, 估唔到水准几唔错㖞, 咖啡味香浓, 加杯小奶增加香滑口感, 份量又足, 唔会饮几啖就无, 可以慢慢同我嘅甜品一齐享受!
上菜唔驶等好耐, 食完一样先上一样, 侍应服务态度良好有礼, 呢餐真系抵食到一个点呀!
咪住...................晚市九点后入座优惠全单仲有75折架, 简直抵食度破点呀!