2019-12-08
餐厅喺铜锣湾,系高级日本料理餐厅。Lunch Set非常高质,包括沙律、茶碗蒸蛋、味噌汁同甜品。沙律菜好新鲜,鲜甜番茄,再落麻酱,最特别系上面有炸京葱,味道似炸蒜但冇咁重味。味道更丰富又唔会影响沙律嘅清新感觉。茶碗蒸蛋上面铺满蟹肉丝,令到蒸蛋有淡淡蟹味。蒸蛋本身劲滑又充满蛋香,比起平时食𠮶啲更高层次。味噌汤就味道适中,最紧要系热辣辣,饮完全身暖笠笠。【极み刺身7种$340】用一只有花纹嘅透明玻璃碟装住,好鬼靓。七款刺身每款有两片,师傅有心思,有啲刺身加咗唔同嘅调味料,味道更多变化。甜虾鲜甜带胶质,配咗黑松露,味道又几夹。𫚕鱼就鱼味浓,配柚子酱酸酸甜甜,加添清香感。䲞鱼好滑身,配少少辣萝卜,刺激吓。火炙银鳕鱼刺身就第一次食,有少少焦香味。鱼油丰富,正。最好嘅要留到最后。拖罗好厚切,粉嫩色鱼肉满布脂肪,鱼味油味浓郁,不得了。【日本云丹アメリカ伊势海老丼$480】一上枱,先系震撼,然后兴奋。成只龙虾已拆肉,仲有一排海胆。海胆完全冇腥味,鲜甜十足。龙虾肉雪白,爽口鲜美。下面嘅饭有蟹柳、菇片、甜蛋同紫菜。超满足,坐喺旁边嘅食客都系食紧呢个,真系「大人气」。甜品系日本传统嘅红豆蕨饼,口感软滑柔韧。
味噌汤就味道适中,最紧要系热辣辣,饮完全身暖笠笠。
甜虾鲜甜带胶质,配咗黑松露,味道又几夹。
𫚕鱼就鱼味浓,配柚子酱酸酸甜甜,加添清香感。
䲞鱼好滑身,配少少辣萝卜,刺激吓。
火炙银鳕鱼刺身就第一次食,有少少焦香味。鱼油丰富,正。
甜品系日本传统嘅红豆蕨饼,口感软滑柔韧。