2023-07-20 754 浏览
之前喺深水埗嘅第一郡搬咗去油麻地啦!都好耐无食第一郡,所以就去油麻地试吓新店水准~ 因为唔系地舖,所以大间好多,应该容纳到近80人,但𠮶日去到发现都爆晒场要排一阵队🫨新店餐牌同价钱都同之前差唔多~•🥢 蟹膏蕃茄汤檬 $65朋友未食过呢间,所以就试吓个招牌先~ 汤底嘅酸甜蕃茄味几浓郁,九层塔/越式香草味都几突出,所以整体系清爽开胃嘅,配檬粉都几夹,但檬粉就略嫌碎咗啲😐 蟹膏饼系有啲鲜味嘅,但就唔太有蟹味,而口感偏腍但都有啲一丝丝似蟹肉嘅口感~ 另外扎肉都好食;但朋友就话猪红就麻麻哋😬•🥢 蔬菜炖牛腩 (配软包/河粉/檬粉) $70 我之前已经食过呢个炖牛腩配软包,但系原来佢系有得配河粉/檬粉😯 所以今次我就拣咗河粉嚟试吓🤭 但另外加$13都有一份软包,我都有加到🤣 见到嘅蔬菜都系红萝卜同薯仔,但个蔬菜汁系非常甜同埋浓郁,充满红萝卜嘅甜,加埋大量炖到好腍嘅牛腩,配软包真系非常之夹!😍 因为个软包系表面有少少脆,入面非常松软,劲索汁!😆 但系配河粉就有啲啲唔夹,因为个汁系偏甜🫣 河粉腍得好快,而且都系好易碎,好似配返咸汤比较适合~ •🥢 凤梨沙冰 $32与其话系沙冰,其实似奶昔多啲,口感好c
新店餐牌同价钱都同之前差唔多~

🥢 蟹膏蕃茄汤檬 $65

🥢 蔬菜炖牛腩 (配软包/河粉/檬粉) $70

🥢 凤梨沙冰 $32
与其话系沙冰,其实似奶昔多啲,口感好creamy香滑,饮落有明显嘅凤梨酸甜味,几清香,但系因为比较creamy,好似饮落唔够解渴🫢