2023-10-26
今日有嘢做要入鸭脷洲食完午饭之后朋友大推话要食陈新记西多士,特登去鸭脷洲市政大厦食去到就见到 Talkfood拍紧YouTube片介绍佢哋嘅西多士😆▶️ 招牌秘制一口西多士 ($35)一份有九粒,卖相超可爱同打卡-able底部系花生酱同炼奶,面头有牛油用厚面包整而唔系两片方包夹埋一齐西多士啱啱炸起,入口热辣辣🔥口感微脆 (不算香口)钟意佢蛋味够香不过面包质感比较空气,冇咩嚼口回弹力🫢唔系太啱我口味花生酱沟咗炼奶之后变得流质🥜味道淡咗,亦被炼奶嘅甜味盖过咗花生香气另外觉得如果用粗粒花生酱会更正-比较之下反而觉得诚记𠮶个西多士好食啲🙈可能自己比较重视面包质感价钱上亦冇诚记𠮶个抵食,大概两倍价钱,份量差唔多,只系呢个卖相靓啲然而呢度服务好好🫶🏻本身有最低消费,但系姐姐听见我哋食完午饭特登嚟食,照样做俾我哋 (我哋又系衰嘅,七个人分一份西多士,令佢生意难做,的确有啲唔好意思)好唔好食都系见仁见智嘅,我个朋友大赞好食,今次已经第三次食😂所以大家山长水远入到嚟鸭脷洲都可以试一试,睇吓系咪自己心目中好食嘅西多士
▶️ 招牌秘制一口西多士 ($35)
一份有九粒,卖相超可爱同打卡-able
底部系花生酱同炼奶,面头有牛油
用厚面包整而唔系两片方包夹埋一齐
西多士啱啱炸起,入口热辣辣🔥口感微脆 (不算香口)
钟意佢蛋味够香
不过面包质感比较空气,冇咩嚼口回弹力🫢唔系太啱我口味
另外觉得如果用粗粒花生酱会更正