2020-03-20
又到咗星期五啦~今日一收工,我就即刻弹闸过黎呢间期待咗好耐嘅筑地日本料理度食嘢。呢间日本嘢喺系铜锣湾嘅金百利广场入面嘅,同一栋大厦有超多嘢食。但真系好想试吓呢间嘅玉子烧所以就拣咗呢间😆首先要喺楼下搭䢂上七楼,一出䢂门就会叫到筑地嘅牌匾啦~佢嘅门面都几细,出面有部等位攞飞嘅机。不过喺肺炎嘅阴霾之下,当然用唔着啦... 虽然系咁,但呢间餐厅又比隔离几间多人,睇黎都有返咁上下品质保证😆虽然门面唔大,但餐厅入面都唔细咖。我同朋友两个人可以坐一张四人枱,位置都算宽松咖。AC15 芝士玉子烧 ($58)✨系闻名已久嘅芝士玉子烧呀😋 玉子烧份量咁大而且外形都好吸引,一上枱第一件事紧系帮佢打卡啦~玉子烧上面舖满咗木鱼丝同两种酱料,底又舖咗幼身嘅生菜丝,食玉子嘅时候连埋底面两层食,口感就更加丰富啦🥰 一切落个玉子度,啲芝士就开始流出黎,oh my god,超多芝士呀~ 而且玉子又够滑,同埋都好厚,呢个绝对系5/5分😋AP04 牛肉野菜寿喜烧 ($88)✨主食方面,首先叫咗个牛肉寿喜烧,份量又系超级大😍 呢个寿喜烧入面有超多肥牛、蛋、秋葵、生菜、金菇、豆腐、粉丝等等,材料超级丰富。寿喜烧味好浓好入味,唯一
AC15 芝士玉子烧 ($58)✨
AP04 牛肉野菜寿喜烧 ($88)✨
主食方面,首先叫咗个牛肉寿喜烧,份量又系超级大😍 呢个寿喜烧入面有超多肥牛、蛋、秋葵、生菜、金菇、豆腐、粉丝等等,材料超级丰富。寿喜烧味好浓好入味,唯一可惜嘅系寿喜烧要配饭而呢个冇饭。所以我哋就用咗猪扒滑蛋饭嘅饭黎配寿喜烧食,哈哈!
AJ04 猪扒煮蛋饭 ($72)✨
猪扒煮蛋饭嘅外表非常吸引,成个饭嘅面舖满咗猪扒、洋葱同蛋,再加少少葱花,连个碗都好靓,睇得出厨师嘅心机🥰 想讲多次呢间餐厅嘅蛋真系好出色,就算煮法唔同,都一样咁滑。猪扒同洋葱都渗满咗日式嘅猪扒汁,偏醎少少,送白饭食就啱啦~而白饭系采用日本珍珠米,烟烟韧韧,好食😋猪扒饭仲配一个清清哋嘅面鼓汤😋
黎到先知9:00p.m.后有寿司半价,下次再黎姇寿司先!