2023-08-20
尖沙咀Vista餐厅位于北京道一号大厦的顶层,餐厅内全是巨大的落地玻璃窗环绕餐厅的周边,让光线充足咁洒落整个用餐区域每一角落。餐厅装修高贵时尚,日间色调以柔和中性色为主,营造出一种温暖和谐的氛围。宽敞的用餐区域提供了舒适的座位,让客人可以尽情享受用餐体验。而且差不多每个座位都可以饱览维多利亚港景色,无论系白天还是夜晚,呢个全景视野都会带比食客无限嘅视觉享受。今日同朋友卜左12:30食一个丰富嘅brunch,除左有一份指定海鲜并盘同甜品外,其余都可以到餐厅自助区选择,自助区设于餐厅最尾端的一个玻璃房中,一张长形大桌整整齐齐划分几个食物区,有沙律🥗区、生果盘、芝士🧀️、烟三文鱼、风干火腿/冻肉、面包、pizza,仲有最多人热爱嘅烧羊架。自选区refill都非常迅速,值得一赞👍🏻。我对自选区嘅食物质素比个like👍🏻,每样都非常美味,尤其系烧羊架,些小羊膻味非常易入口,肉质嫩滑,蘸点些小芥末或薄荷酱更加美味😋,真系食几转都已值回票价。临临种种嘅美食,面对住维港咁靓嘅景色,同朋友好chill边饮边食,一大乐事。海鲜并盘上枱啦🤗,龙虾🦞、大虾🦐、青口同大蚬,龙虾🦞开边,肉质爽夹脆,大虾够大只,啖啖
海鲜并盘上枱啦🤗,龙虾🦞、大虾🦐、青口同大蚬,龙虾🦞开边,肉质爽夹脆,大虾够大只,啖啖肉好鲜甜😋。
食到咁上下行去中间部意大利芝士轮意粉车,佢配嘅系又厚又粗嘅意粉,每条都挂上浓烈奶香芝士,配埋碎烟肉,消减滞溜感,好味😋。
再行过啲,发现有部制棉花糖机同埋Chocolate fondue,有得玩有得食,小朋友一定好钟意🤗。
最后,甜品并盘都送上啦,每件又靓又精致,焦糖布甸同柠檬挞系最好味,每件细细件,食左都唔觉溜🤗😋。
总舍黎讲,Vista不但环境吸引,食物质素都非常美味,已经约定朋友会黎食个晚餐,相信夜晚餐厅嘅灯色会更浪漫,维港景色一定会更加迷人。