2024-08-18
👩🏻发掘下啱同屋企人聚餐嘅餐厅~呢间餐厅环境好靓好modern。主打新派川菜,又靓又好味,女士一定钟意!🌟金丝和田玉$95/half喺OpenRice见到其他人食觉得好靓所以嗌😌。冬瓜肉砌成一串青提子咁,卖相固然满分,估唔到又几好食。冬瓜肉煮到好腍,瑶柱鸡汤嘅鲜味喂晒入去。食川菜嘅时候觉得特别清新。🌟华炒手$105云吞皮又薄又滑,包住鲜甜嘅猪肉馅。我铁意佢哋嘅酱汁唔系纯粹嘅辣,有少少甜口,有层次之余更加有特色。🌟一口熏鱼$120甜口微酸嘅酱汁,配合鱼皮炸得酥脆嘅口感,系经典上海熏鱼嘅口味。用鲈鱼制成嘅熏鱼完全冇骨,虽然鱼味较淡,但绝对足以俘虏懒人嘅芳心😍😍😍。🌟干煸茶树菇$135茶树菇煸得干身香口,浓郁嘅菌香加上辣椒、肉末,味道偏浓偏咸,但配白饭食就啱啱好。🌟浓香陈年黑醋肉$195Bite size嘅肉粒外脆内软,均匀地裹上黑醋汁。酱汁味道温和香醇带甜口,大人细路都啱食。🌟辣子虾球$230虾肉以金黄嘅脆浆包裹住,弹牙又鲜甜。加埋芝麻、腰果,多咗份香口。咁多款菜式嚟讲呢款辣度最高。有小朋友嘅可能要嗌小辣。🌟四川担担面$90同平时食开嘅担担面口味有啲唔同。偏重肉末嘅香味同辣味,带有少少花生
🌟金丝和田玉$95/half
🌟华炒手$105
🌟干煸茶树菇$135
🌟浓香陈年黑醋肉$195
🌟辣子虾球$230
🌟四川担担面$90
同平时食开嘅担担面口味有啲唔同。偏重肉末嘅香味同辣味,带有少少花生香,极香极惹味。
🌟鲜果四川冰粉$80
一上枱先发现卖相咁靓,士多啤梨花🍓好精致。冰粉口感比起平时食开嘅实净,捞埋干果、山渣片,其实都系平时嘅味道😌。