最近发现咗呢间超靓嘅咖啡店 Espresso Alchemy Cafe,就系位于尖沙咀海港城!已经迫不及待想同大家分享!点咗佢哋嘅鲜奶朱古力。呢杯朱古力浓郁香滑,冰镇过后,顺滑入口,几乎有如正在品尝熔化咗嘅朱古力砖一样!浓郁嘅朱古力香气围绕住我嘅味蕾,令人有种陶醉嘅感觉。咁样嘅朱古力饮品真系好难喝到。首先, 试咗佢哋嘅厚切意大利烟肉配卡邦尼意粉 ($108)。呢道菜式个外表睇落相当简单,但一入口就令我惊喜连连!首先,个厚切意大利烟肉好肥厚鲜嫩,入口即溶,仲带有微微烟熏香气,超级惹味!配搭番卡邦尼意粉,粉身上淋咗一层浓郁滑顺嘅芝士酱汁,几乎要融化咗一样。每一口都饱满多汁,浓郁咸香令整道菜式更加味道均衡。紧接著试咗佢哋嘅西多士伴鲜浆果及雪糕配枫糖浆配自家制海盐焦糖酱($76)。个多士外层酥脆,里面软绵绵嘅,淋上呢层浓郁嘅焦糖酱同配搭上嘅雪糕同新鲜少少酸嘅浆果,好特别又好好味!每一口都充满唔同嘅层次感,甜香咸的伴奏令人难忘!整体氛围方面,Espresso Alchemy 嘅装潢简约时尚,设计感超强,好舒适写意。!如果你想感受转眼间飘走的咖啡香与甜蜜滋味,不妨尝试下Espresso Alche

整体氛围方面,Espresso Alchemy 嘅装潢简约时尚,设计感超强,好舒适写意。!如果你想感受转眼间飘走的咖啡香与甜蜜滋味,不妨尝试下Espresso Alchemy!