2019-11-27 108 浏览
听闻铜锣湾有一间唔错嘅厨师发板,今次同朋友一行四人嚟咗试,餐厅老板好好人,系一对夫妇。首先嚟嘅系前菜四点,分别系果茄、日本新鲜豆腐皮、汁煮萝卜、青瓜海蜇,每款都好精致,特别想推介果茄同腐皮,果茄多汁好甜,腐皮好香,豆味好滑身。然后喺北海道真蚝,好大只好鲜味,一啲都唔腥!深海池鱼,配埋酸汁食,爽口开胃!真鲷白子,原本师傅唔同我地讲系咩黎,食完先知系精子,知道呢样野系季节性,唔系成日有,如果食之前知道系精子其实真系唔会食,不过食𠮶下质感又几得意!鲍鱼冻食,预先用柚子等酱料腌制而成,入味重点要推介呢个烧带子夹海胆,真系超满足!紫菜够脆,海胆够鲜,带子够甜。寿司方面一共有10件,特别好值得推介嘅有金目鲷、大拖罗、北海道马粪海胆,食落每啖都系鲜甜同满足!最后有虾味增汤同甜品红豆mochi,清清味蕾。其实真系好饱食唔晒超抵食嘅一餐值得推介!

然后喺北海道真蚝,好大只好鲜味,一啲都唔腥!

深海池鱼,配埋酸汁食,爽口开胃!

鲍鱼冻食,预先用柚子等酱料腌制而成,入味

最后有虾味增汤同甜品红豆mochi,清清味蕾。

其实真系好饱食唔晒超抵食嘅一餐值得推介!