2021-12-04
✨超高层180度大靓景+靓靓打卡位✨听闻左【天龙轩】好耐,但一直未有机会试。生日梗系要食好d啦!全家人一齐去食好西开心下😍我地拣左佢嘅set lunch,贪方便唔洗谂🤣~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔷 蜜烧西班牙黑豚肉叉烧Set lunch 都有一个跟个叉烧,但系我觉得set lunch 相比之下系失色d, 用本地猪煮无咁香屋企人好钟意叉烧,特登叫左另一个叉烧试试!黎到一定会叫好多人都话必食既黑毛猪蜜汁叉烧,味道系我食过最好味嘅叉烧!又够「林」! 我钟意佢有种「果木」嘅香味! 🔷XO酱萝卜糕萝卜糕摆盘特别,好精致。呢个萝卜糕好似真系食佢嘅XO酱为主 真系劲多瑶柱系表面,萝卜糕本身就不过不失。可以唔使特登叫 净系叫个xo酱已经够😂🔷 猪腱红枣炖白玉瑶柱甫我最钟意饮汤,睇相都见到系有几清呢!好清甜,连瑶柱都系好「林」!饮完我想再encore 要多碗!🔷 番茄窝粑煎带子好特别,锅巴10分趣口,而带子系软滑,两个口感一齐食嘅时候十分之特别,又异常地夹! 而且用蕃茄汁酸酸甜甜好开胃🔷 姜汁炒芥兰真系超姜汁系列! 芥兰好嫩口,姜粒一d 唔老又唔会太辣,我连姜粒都食埋!🔷 6头澳洲鲍鱼
我地拣左佢嘅set lunch,贪方便唔洗谂🤣
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔷 蜜烧西班牙黑豚肉叉烧
屋企人好钟意叉烧,特登叫左另一个叉烧试试!
🔷XO酱萝卜糕
🔷 猪腱红枣炖白玉瑶柱甫
🔷 番茄窝粑煎带子
🔷 姜汁炒芥兰
🔷 6头澳洲鲍鱼捞粗面
呢个系重头戏! 大大只!但系呢我哋全家人食到呢一个面嘅时候已经饱咗8成! 佢将鲍鱼炆得好琳,移至面又爽口,无咩碱水味。配搭起上嚟连埋啲汁,真系好好食!我一个人就算已经饱咗都将成个面食晒🤩
🔷 莲子腐竹露、蛋黄千层糕
因为生日,佢仲送左寿包同其他中式甜点,十分之贴心!
最钟意系红豆糯米糍, 红豆馅唔会太甜,外皮够烟韧
仲会包括白酒或红酒一杯, 都绝对唔马虎架!
最后梗系要去埋打卡位, 就系喺洗手间出面嘅走廊位置,2排酒柜嘅走廊,真系好吸睛!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道 🌕🌕🌕🌗🌑
🌻环境 🌕🌕🌕🌕🌗
🐋服务 🌕🌕🌕🌕🌑
👛抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回头率 70%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 天龙轩 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西1号环球贸易广场(ICC)香港丽思卡尔顿酒店102楼
📞 22632270
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手厨娘👩🏻🍳试食员👩🏻🏫
纯分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相机食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare