2018-06-10
辛劳工作完,当然要同友人食好西慰劳自己,而铜锣湾有间新开无耐既日式料理餐厅,而且系由厨师发办,特意一试!用膳完毕之后,完全感受到整个用膳流程都经厨师精心设计,以下特意推介部分一试难忘既菜式:八爪鱼刺身分别食八爪鱼的同吸盘位置,师傅处理紧既仲识郁,十分新鲜。师傅话由于肌肉神经未死晒,再用力挞块薄切的刺身,会令到刺身既口感更爽口。另外,八爪鱼吸盘用水焯过再冷冻,口感与别不同。真鲷刺身分别食鱼背及鱼腩,即使系鱼背位置,鱼质都嫩滑,即使平常不太爱好鱼肉的我,亦推荐大家一试!北海道牡丹虾三食 没有想像可以以三种食法去食一只虾!虾身的肉做刺身,味道鲜甜,口感厚实;虾头的膏压烂后经灼烧,做成一块口感烟韧的虾饼;香炸虾头的壳,配以少许岩盐,入口香脆可口。除左虾眼、砂囊无食到之外,几乎全只虾都用既做成食材!物尽其用!爱鱼女寿司 鱼肉先利用蒿草烟熏,入口有浓烈的而且独特的烟熏味道。依佐木寿司鱼肉油分较高,而且用左熟成8日既方式处理,听师傅讲熟成的过程,可以把鱼内的纤维分解成氨基酸,提升鱼的味道。北海道带子寿司师傅顺返带子既纤维纹理去处理,所以食落口同平时既口感好唔一样,会食到带子既一丝一丝既纹理。熊本车海
八爪鱼刺身
真鲷刺身
北海道牡丹虾三食
爱鱼女寿司
鱼肉先利用蒿草烟熏,入口有浓烈的而且独特的烟熏味道。
依佐木寿司
北海道带子寿司
熊本车海老寿司
师傅先将进口黎既虾切脚,然后烘干磨成粉,虾脚粉味道香浓,最后放返系虾身上令到味道更添层次!亦见师傅的心思!
日本大蚬寿司
蚬既size不再话下,由于原先系蚬入面既蚬汁会留起整呢个寿司,入口先试到甜甜地既鳗鱼汁,然后蚬味慢慢渗透出来,同其他以豉油同芥末衬托既寿司唔一样。
鸡颈肉配柚子酱
鸡颈肉唔会有过多既油脂,烹调方法好简单咁烧香,再配少少盐同黑椒就已经好好味,而配埋柚子酱感觉好清新。
宫城县东松岛生蚝
肥美既生蚝十分新鲜,用筷子督佢嘅时候裙边识得收缩!creamy既生蚝配以酸汁啫喱、辣萝卜、葱,味道的层次十分丰富!
烧左口鱼边寿司
由于鱼身经火烧后,只可用四只字形容:入口即溶!油脂香气系口腔完全充斥著。
活赤贝寿司
做法同之前既八爪鱼寿司有点类近,由于赤贝肌肉神经未死晒,再用力挞块赤贝,会令到刺身既口感更爽口,建议上碟后要立即享用,以感受其最佳状态!
。
松叶蟹脚寿司
一件十分花工夫的寿司,先将蟹身的肉拆散,然后再起蟹脚既肉,最后再淋上用昆布熬成蟹汤才大功告成,寿司充满蟹既鲜甜味!
立鱼浓汤
鱼汤浓而不腥,原因系师傅先炒制6-7kg既鱼头骨熬制而成,先再拎去熬汤。而咁多既鱼头骨要储成半个月先储到,所以师傅佢地并唔系成日有机会去熬呢个汤!呢个浓汤真系可遇不可求!