2024-11-06 0 浏览
今晚嚟到上环嘅鋿晶馆,鋿晶馆一向出名系即场手作点心,但我哋今次试咗小菜,水准真系一流!一入去就见到成个鱼缸,啲海鲜睇落非常新鲜。首先,点咗双拼烧腩仔同叉烧。叉烧分分钟系我近期最好食嘅,半肥瘦嘅比例啱啱好,肉质腍滑,配埋甜甜地嘅蜜饯,入口即化。烧腩仔更加系出色,脆皮卜卜声,肉同脂肪完美融合,再加上少少芥辣酱,味道层次即刻提升。之后叫咗金沙大虾球,呢道菜绝对值得一试!大虾球外面均匀包住咸蛋黄,炸得啱啱好,唔会过咸又带淡淡金沙香,虾肉弹牙,咬落去非常爽口。北菇扒豆苗亦都系另一道经典菜式。北菇厚实,炆得好腍,豆苗嫩滑无渣,好鲜甜,非常清新。最后试咗京都焗肉扒。酸酸甜甜嘅京都骨开胃之余,肉排亦都煎得刚刚好,配搭菠萝更加突出佢嘅酸甜味。鋿晶馆嘅出品咁有水准,原来系因为师傅喺日本东京富丽华同多间米芝莲餐厅有丰富经验,难怪每道菜都咁出色!