2022-08-09
今日三号风球,屋企又无煮饭, 一于出街食先. 好耐都无食过高质嘅意粉, 今晚比我食到!Pici相信好多人都有听过, 主打手打意大利粉同Tiramisu, 果然无令我失望!强烈推荐大家要叫Tasting Menu! 只系 $290一位, 两个人起, 可以点两个starter+三个pasta+两个dessert. 散叫一个pasta都要百几, 叫餐抵好多🤣 🍴Tuna Tartare - 呑拿他他加牛油果同甜洋葱, 超开胃! 呑拿鱼都好新鲜, 无腥味, yummy🤤 🍴Chef’s Selection Cold Cut - cold cut有巴马火腿配蜜瓜水牛芝士, 好中意佢个ham切得大片个好薄, 份量十足. 个人好中意个水牛芝士, 香浓得黎又唔会好腻, 一流👍🏻🍴Double Ravioli Pumpkin & Ricotta - 来到重点意粉了! 可以话系我食过最好食嘅意大利云吞, 南瓜芝士溶同云吞融为一体, 非常之夹, 加埋辣肉肠嘅咸香中和返芝士嘅浓味, 无得输呀!!! 👍🏻👍🏻👍🏻🍴Tagliolini Truffle - 睇个卖相已经好吸引, 劲多黑松露, 绝对唔姑寒!!! 个
🍴Tagliolini Truffle - 睇个卖相已经好吸引, 劲多黑松露, 绝对唔姑寒!!! 个意粉睇落简单, 黑松露片配幼身意粉, 但系咁先食到黑松露嘅原汁原味, 一定啱黑松露迷! 🤤
🍴Pasta of the day - 类似Carbonara不过无加蛋, 个白汁超香浓! 意粉同样用左幼身, 更挂汁, 高质👍🏻👍🏻
🍴Tiramisu - 可能系其中一间香港最好食嘅Tiramisu🤣 咖啡味好香, 食落层次丰富, 唔太甜, 又系mvp👍🏻👍🏻👍🏻
总括嚟讲, 今次哩餐完全exceed expectation, $300唔洗食到好饱好满足, 最难得系餐厅用料非常大方, 黑松露Parma Ham芝士哩啲比较贵嘅食材都完全唔手软, 性价比可以话爆灯💡
私心评分
食物质素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性价比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (爆)