2021-03-26 212 浏览
棉登径不嬲都有唔少特色餐厅 岚桥就系其中一间 地舖专门食鱼生丼饭 宜家仲扩张左 楼上有2层食日本料理🥰 一层系吧枱卡位 另一层就系包厢 格调同私隐度都更高👍🏻一场泥到当然要食最时令既鱼生 系店员推介下食左最近大热既鲷鱼白子🙊 之前都有考虑过买鳕鱼白子泥食 白子系鱼既精囊 鳕鱼白子会比较细 好似脑咁既形状🧠 刺身级别既鲷鱼白子就更矜贵 口感细滑 配上昆布同柚子醋食 好开胃😋时令刺身我哋就食左针鱼 蜜柑鲷同黑鯥🐟 针鱼系非常推荐👅 盛产期为2-5月 一条针鱼切出泥既肉唔多 刺身晶莹剔透 唔算系浓味既鱼☺️ 口感偏清爽弹牙唔黏 用上姜葱酱油预先捞好 更能带出针鱼既鲜甜味道🤤 蜜柑鲷系用蜜柑皮作为饲料养大既鱼 鱼肉比正常保鲜度更持久 鱼肉丰腴无腥味 同样可以点姜葱酱油提鲜😋 黑鯥系3款刺身入面味道最浓既一种 属深海肉食鱼 鱼皮一面炙烧过 逼出鱼油 加少少青柠汁食已经好鲜味👍🏻寿司方面我地就食左炙烧金目鲷同炙烧金线鲷🍣 金目鲷肉质肥美鲜甜 油脂丰富 口感嫩滑 不得不提系佢既寿司饭既调味都做得好好👍🏻 金线鲷亦系深水鱼 味道较浓厚 口感较结实弹牙 个人就比较偏爱食金且鲷😆我咁钟意食香口野当然要叫番
一层系吧枱卡位
另一层就系包厢 格调同私隐度都更高👍🏻

鲷鱼白子

时令刺身我哋就食左针鱼 蜜柑鲷同黑鯥🐟

寿司方面我地就食左炙烧金目鲷同炙烧金线鲷🍣
炙烧金目鲷

我咁钟意食香口野当然要叫番个炸物同串烧啦🍢 炸物就试左七味莲藕片 莲藕片切到非常薄 炸到超香脆 点埋七味粉同沙律酱食好正😍
七味莲藕片
串烧就拣左厚牛舌 鸡皮 鹿儿岛黑豚秋葵卷同萨摩赤鸡翼🤤 首推系牛舌 够厚又大块 加柠檬汁无得输😆

最后都要拣番个热食既 我地就试左鲷鱼汤锅烧乌冬 唔系讲笑 个汤差d比我地饮哂😂 奶白色既鲷鱼汤真系超鲜甜 石锅上保温度高令人引唔住一啖接一啖 乌冬又够弹牙👅 全晚店员服务态度都好好 不断加茶 亦有仔细介绍鱼生 想食一餐舒服又好味嘅日本菜不妨过泥一试🌟
鲷鱼汤锅烧乌冬
鲷鱼白子