2020-11-24 263 浏览
近年来新式酒楼越开越多 不过最近去过最靓既都可以算得上系系铜锣湾呢间尝捌😍 装修有别于一般酒楼 与其话更加新颖 不如话骤眼根本睇唔出系一间中菜餐厅 有酒吧枱 亦有吧枱 吧枱既热水出水装置更加系同回转寿司店一样😆唔止装修用心 食物同茶同样花心思 呢到既茶叶系用试管装住所以每位客人都可以自己选择自己想饮既茶😛 选择更比一般酒楼多 仲可以拣荔枝红茶 胎菊王 同玄米绿茶🍵 我地就拣左荔枝红茶同香片 茶味香醇豪无苦涩味👍🏻前菜我地拣左橙棍冬瓜同麻烦三菇😍 2款都系好特别既前菜 第一次试配上香橙嘅冬瓜 冰凉既冬瓜带橙香同甜味 非常清新开胃 好适合作为凉菜🤤 而麻烦三菇其实系麻辣味既3种菇 少少辣好惹味👅点心我地就食左五香金角 鸽香凤梨 迷你马拉糕 陈皮牛肉球 同蒜香豉汁排骨🤤 五香金角系咸水角 值得食既原因系佢炸到亳不油腻 皮薄又烟韧 高质😍 鸽香凤梨打卡已经一流 仲要系好有内涵既凤梨酥 外皮酥脆 入面食到凤梨果肉口感又唔系好甜😋 其余点心质素都above average 架👍🏻见呢到仲有唔少好吸引既汤品 我哋就试左椰皇老鸡汤同素菜酸辣羹😗 椰皇老鸡汤原只椰皇上 超 鲜 甜‼️‼️ 品尝到系清甜同火侯

鸽香凤梨
其余点心质素都above average 架👍🏻

椰皇老鸡汤
品尝到系清甜同火侯十足既椰皇鸡汤😍 素菜酸辣羹好足料 有豆腐丝 木耳丝 冬菇丝等等 酸酸辣辣🤤

小菜就食左马拉盏炒椰菜苗同扑扑蚝饼😆 马拉盏炒椰菜丝镬气十足😱 好够味椰菜苗仲好翠绿鲜嫩👍🏻
马拉盏炒椰菜苗
扑扑蚝饼里面有好多只蚝仔 酥脆而不油腻👅
扑扑蚝饼

饭类就试左野菌泡饭 汤底有冬菇 肉碎 三色椒等好鲜甜 加上脆米 口感好好😋
野菌泡饭
最后当然唔少得一个甜品 我哋试咗香芒吉士炸包 好似平时既炸馒头 不过系扁版同中间加左芒果 吉士 香甜又几特别 非常满足满意🌟
香芒吉士炸包
鸽香凤梨