❀ 神灯海鲜酒家 #佐敦 ❀❗️超高质激惹味中菜小炒 仲有罕见焗鱼肠麦皮虾❗️——————————————————获得唔少报章杂志推介🔥原来「神灯」系曾经喺佐敦上海街当红一时晚餐热点,可惜前几年不幸结业。而家新开张嘅「神灯」系由当时旧街坊重开,希望让大家重拾当时嘅风味。背后班底同埋菜式都同当年嘅「神灯」不一,但就保留左几度最主打嘅菜式,包括越嚟越罕见嘅焗鱼肠,另外亦加入唔少改良过的新派中菜😆虽然格局同普通酒楼冇太大分别,但味道真系好出色,款式亦比一般酒楼更加多,值得一赞系连服务态度都好好,同平时去开嘅酒楼有好大分别!无论系年轻人定系成家人去都适合。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 招牌焗鱼肠 $108 (4.1/5)初尝焗鱼肠,真系一道香港买少见少嘅菜式!见到餐厅嘅报章介绍系佢哋嘅招牌之一,果然唔错🥰!其实系一道香口嘅焗蛋,不过加入埋鱼肠、鱼肝、猪肉丝、油炸鬼,再用上少许陈皮调味。而且佢哋仲用上更高级嘅材料,包括日本鸡蛋同埋15年嘅陈皮,系一道值得一试嘅菜式🔥!.☞ 农家烟熏黑豚叉烧 $228 (4.5/5)好香好香嘅叉烧😍!大约三分之二瘦肉、三分之一肥肉,入口非常之腍,油香比例刚刚好。加上香甜嘅蜜汁,味
❀ 神灯海鲜酒家 #佐敦 ❀
❗️超高质激惹味中菜小炒 仲有罕见焗鱼肠麦皮虾❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 招牌焗鱼肠 $108 (4.1/5)
初尝焗鱼肠,真系一道香港买少见少嘅菜式!
见到餐厅嘅报章介绍系佢哋嘅招牌之一,果然唔错🥰!
招牌焗鱼肠

☞ 农家烟熏黑豚叉烧 $228 (4.5/5)
好香好香嘅叉烧😍!
加上香甜嘅蜜汁,味道系偏甜少少,但我自己好钟意,用嚟送饭一流!
唯独要挑剔嘅系表面未够酥脆,同贵咗少少🙈。
农家烟熏黑豚叉烧

☞ 星洲麦皮虾 $248 (4.1/5)
作为新加坡嘅名菜🌟真系非常香口,有避风塘嘅感觉!
将炸蒜换上麦皮,炒到极香,仲渗透着咸蛋黄香气。
每只虾都非常大只,啖啖肉又爽口,再点一点啲麦皮一齐食真系超级好味!啲虾膏亦都非常之鲜甜,大推💥!
星洲麦皮虾

☞ 百花炸酿松叶蟹钳 $58/1 (4.2/5)
好耐冇见过咁足料又咁大只嘅炸蟹钳🦀!
用上松叶蟹,再用口口嘅虾膏包住,完全系外脆内弹牙,就咁食已经够晒美味。
再点一点醋,减轻腻感💯。
百花炸酿松叶蟹钳

☞ 姬松茸滑鸡煲 $168 (4.1/5)
因为道道菜都实在太好食,呢个就相对冇咁大惊喜,就系普通鸡煲🙈。
将平常嘅麻辣汁换上甜酱油汁,加埋大量姬松茸。
值得一赞嘅系啲鸡真系好滑,系我食过咁多个鸡煲当中数一数二。
姬松茸滑鸡煲

——————————————————
✨整体味道: 4.3/5
✨环境装修: 3.8/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 4/5
💞整体来讲
虽然价钱比起一般酒楼贵少少,但系质素真系好高,而且有好多罕见嘅菜式💯当中焗鱼肠同麦皮虾真系必试,另外即使叉烧都煮得非常好👍🏻服务态度亦唔错,系一间适合年轻人或者一家大细去嘅酒楼

招牌焗鱼肠
农家烟熏黑豚叉烧