2021-03-02
之前系九龙湾都食过济州烧肉食堂 只系食烧肉饭都觉得佢哋嘅调味料同牛肉都相当有质素 于是今日去咗北角分店 堂食佢地既烧肉👅 北角分店好大 店内全部都系卡位 仲有一行靠窗可以望到海边 好舒服👍🏻 而且通风系统都做得好好 食完唔会成浸烧肉味☺️呢到随左有炉边既芝士粟米同泡菜蛋系任添任食之外 仲有4款前菜 分别系泡菜 腌萝卜 蕃茄仔同蒜心😀 仲要每款都系用心之作 好好味😋烧肉选择繁多 我哋每样都叫咗少少嚟试吓🤩 先介绍牛牛🐮 烧牛我地分别试左特选黑毛和牛上贝身肉 辣大葱切牛舌同豪快和牛烧😛 特选黑毛和牛上贝身肉一睇见就流哂口水 黑毛和牛油脂分布平均 无腌制过 烧一烧点少少盐就食得👅 辣大葱切牛舌份量都几多 微辣 烧完爽口惹味 掋食👍🏻 豪快和牛烧系最贵 但亦系最好食😛 预先腌过 带甜味 够薄身所以轻轻一烧就食得 起多肉汁好juicy🤤到猪肉方面 我地就食左黄金厚切黑毛猪五花肉同食堂猪皮🐷 烧黄金厚切黑毛猪五花肉前 可以通知店员帮你换另一款烧板 店员亦会好贴心咁帮你烧五花肉 烧到肥肉金黄色 香口到不得了👍🏻 食堂猪皮有4大块 烧到猪味香喷喷 带点油脂 好邪恶👅另外我哋仲试左牛肋骨煲 微辣带甜 牛
另外我哋仲试左牛肋骨煲 微辣带甜 牛肋骨大大件 炆到又腍又入味😋 入面仲有白萝卜 红萝卜 冬菇等 足料好食👍🏻
饮品我哋就拣左荔枝梳打同济洲特饮🤩 荔枝梳打清新唔太甜 好岩配烧肉 济洲特饮就带柠檬味 一样好fresh架🌟