2019-09-13 170 浏览
成日都想早起去饮茶食下点心,不过就成日都早起唔到,咁就唯有夜晚去食点心啦,今日去开旺角就search下附近有无点心食啦,咁就比我search到呢间就去试下。第一道黎既点心系原只鲜虾滑肠粉,肠粉既质感真系非常滑,新鲜既鲜虾配埋翠肉瓜,真系健康又好食。呢一道系牛肉点心世家推介嘅其中一道点心,叫烧汁牛肉蝴蝶饼。果然无推介错,蝴蝶饼软绵绵冇咩味但夹住浓郁嘅烧汁牛肉一齐食会觉得非常之夹,而且个汁好惹味,牛肉又鲜嫩,一个字正!个人觉得系必嗌既点心。然后到酱皇金钱肚,个酱汁整得好入味亦都好惹味,金钱肚唔会"韧",真系唔系间间点心铺都可以整得好食,而且份量亦都偏多。至于名酱蒸美国凤爪既酱汁都好出色,同样入味,凤爪既肉都淋,有咬口,而且份量都几多。由于朋友好钟意食鱼肚、滑鸡,所以鱼肚四宝滑鸡扎同虫草花鱼肚鸡都有叫,两个鱼肚同滑鸡既味道基本上系差唔多,只系后者会多左啲虫草味,而佢啲鱼肚非常大片同新鲜爽口,滑鸡又大旧又滑,而佢呢度个鸡扎其中既材料系蟹柳,好岩唔食芋头嘅人。尾二上既点心系鲜肉灌汤小笼包,个人认为如果可以多啲汤汁就更好,味道都ok可接受,皮算薄肉都鲜,系个汤汁争少少。最后压轴登场嘅系芝士牛肉黄金

原只鲜虾滑肠粉

烧汁牛肉蝴蝶饼

酱皇金钱肚

名酱蒸美国凤爪

鱼肚四保滑鸡扎
虫草花鱼肚鸡

鲜肉灌汤小笼包

最后压轴登场嘅系芝士牛肉黄金包,佢系牛肉世家点心推介之一,亦系全港首创嘅点心包,我都无见过其他点心有,而且店员亦都有推介,所以就叫左黎试下。个包唔知点形容好,有啲似菠萝包定墨西哥包嘅feel,食落几松软,新奇得黎又几好食,重点系个涵都算多,又juicy,芝士同牛肉好夹,牛肉亦都好嫩口,食埋佢真系够哂好完美。
芝士牛肉黄金包

因为呢个朋友都比较大食所以我哋叫咗八个点心,超级满足饱肚。呢间点心某程度上仲好食过酒楼个啲,价钱份量又合理,距离地铁站都算近,咁高质既点心绝对会再黎食,因为依家keep翻张单30日内仲可以有9折。
2019-09-11
原只鲜虾滑肠粉