2024-11-08
🐷📌 #猪西食元朗#猪西食新界.小编最近好钟意探索大西北🤣😗😗 上星期就去到元朗嘅呢一间餐厅🤩 食咗佢哋嘅午市铁板套餐❤️ 嘢食非常之精致🤩 服务亦都系好周到🥳 小编觉得一定要介绍一下😆🐷沙律首先呢一个沙律已经系非常之精致 🐷首先系有海葡萄同埋 蜜瓜🍈 配Parma Ham🐷 呢个组合真系非常之正 冇得输 蜜瓜同埋Parma Ham可以味道互补 甜中带咸😆 而且个酱汁系用咗新鲜嘅芒果🥭整出嚟 🤣 所以成个味道都几清新同埋特别🥳🐷前菜 鱼子酱配甜虾刺身🦐首先 甜虾口感都几爽口 而且都真系几鲜甜😆 个汤底虽然唔多 但系份量啱啱好 系蕃茄汁黎嘅 同个虾又几夹🥸 仲要有啲鱼子酱喺上面 成个感觉即刻被提升左😏🐷北海道帆立贝呢个帆立贝系比香煎过 仲要系有「黄金」外皮😝 咸得黎又带到帆立贝嘅鲜味出嚟🥳上面仲有啲紫苏花🤣 平时食开Omakase都会有少少紫苏花比大家可以加落去😝 紫苏花嘅味道冇紫苏叶咁抢口😂 但系同时又可以做到添味同埋装饰嘅作用😆 加咗落去之后令到成个味道冇咁单一 🐷法国蓝龙虾见到师傅住呢一个龙虾嘅时候就已经觉得好正啊🤩调配酱汁嘅时候已经流晒口水因为色水够靓🥸虾肉够厚身又够爽🤩 🐷鹅肝多
🐷沙律
见到师傅住呢一个龙虾嘅时候就已经觉得好正啊🤩
调配酱汁嘅时候已经流晒口水因为色水够靓🥸
虾肉够厚身又够爽🤩
🐷鹅肝多士
呢个鹅肝多士好新鲜 🤣 煎嘅时候就闻到阵味香到呢❤️ 鹅肝当然系冇异味 仲要好香油味😆 份量都唔算少 夹埋香脆嘅多士一齐食永远都系最低嘅combination 🤣 因为惊大家食完会觉得有啲油腻所以配有呢一个苹果蓉🍎大大地减低咗油腻感😆
食完鹅肝之后亦都会配有一个啫喱 有淡淡嘅柚子香 有效咁样帮助清一清口腔嘅味道架🥳
🐷 牛肉封门柳
小编今次拣咗五成熟 封门柳一向都系成只牛咁多个部份入面数一数二嘅部分🤩 因为唔惊牛肉会太过靭😝
牛味系真系非常之香浓🥳🥳 而且肉质都好鲜嫩😆 配埋呢一个劲香脆嘅蒜片 成个口感更加丰富 另外亦都可以配埋喜马拉雅山岩盐同埋佢哋自己磨出嚟嘅山葵一齐食🏋🏻♂️ 不过小编觉得本身已经有好足够嘅甜味 所以唔太需要再落盐 但系加啲山葵的确可以令到成个味道更加丰富同埋刺激😂😂
🐷龙虾膏炒饭配樱花虾
见到师傅都几犀利 因为当时full house 师傅可能都冇谂过突然咁多人😂
炒饭一整 就整份大嘅🤣 啲饭真系粒粒分明 而且虾味真系包围着成碗饭 加上落咗日本嘅靓蛋兰王蛋🥚 令到个色水更加靓 樱花虾都令成个味道更加鲜🤣
🐷甜品 芝麻雪糕 + 焦糖脆多士
雪糕可以拣芝麻味或者柚子味🤩但系众所周知小编好钟意食芝麻味嘅所有嘢 芝麻嘅味道都几香浓架😝
焦糖脆多士就真系唔错 师傅叫我哋两个人一齐去 所以都会摆埋一齐🤣 成碟野好似玩紧层层叠咁样🤣
比香煎过嘅多士卜卜脆 加埋啲焦糖又甜🥳
虽然睇住师傅整嘅时候心谂: 我地会唔会糖尿饼?
不过好食嘅嘢就系有啲代价 而且都系间唔中食一次呢啲咁邪恶嘅嘢啫😈😈 当好好稿劳一下近日辛劳嘅自己啦😼
其实成个午市套餐都系$380一位 小编觉得唔算特别好贵/ 唔值 呢个价钱换到呢一个质素真心系几值得体验👻
睦月
📍 元朗西菁街23号富达广场15-16号店
#吃货日常 #香港 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #新界 #元朗好去处 #元朗美食 #铁板烧 #omakase