2016-02-17
近排天气非常冻,蒸气石锅风行香港,我呢d潮人,当然向应潮流,食番个蒸气石锅先~果然系主打海鲜,林林总总既不同新鲜海鲜已经放哂喺门口向每一位客人"挥手"~装修以中式为主,而且好寛敝,仲有厢座,更有空间,坐得更为舒适。起初担心如果食海鲜唔识蒸既时间应该几耐,会令海鲜过熟,浪费左,问下侍应,佢就话"你地净系点菜同食就得喇,其他事情我地一手包办",咁我地就放下心头大石了,那么,我们尽情叫海鲜吧! 加州象拔蚌象拔蚌二食,个胆就可以摆落去个粥底度煲,令粥底更加鲜甜,其余就切丝蒸,蒸既时间啱啱好,原汁原味咁食,非常非常鲜甜,由于用蒸既方法,完全可以保留海鲜既精华喺入面,一入口弹牙多汁,立即知道以往用打边炉方式涮象拔蚌系会流失象拔蚌既精华,识食一定系食蒸象拔蚌! 黄皮老虎班叫班就紧系问下今日边只班靓啦,推介一条十几斤既老虎班,就叫左一斤老虎班(得几个人食嘛),一开盖,已经"鲜"气扑鼻,入口非常软滑,呢条班坚新鲜,而且非常滑溜,入口即溶,溶后又鲜又甜既汁充满口腔内,牙缝亦留有鲜甜既汁,真系超好食!清蒸和牛片原来蒸都可以做到medium well 既熟度,滑身而且肉汁丰富,因为冇乜流失肉汁,真系比平时既煮
加州象拔蚌
黄皮老虎班
清蒸和牛片
原来蒸都可以做到medium well 既熟度,滑身而且肉汁丰富,因为冇乜流失肉汁,真系比平时既煮法多好多肉汁,薄薄一片更加入口即溶~
原笼蒸双色马拉糕
卖相已经知道比一般马拉糕特别,传统马拉糕同班兰马拉糕拼在一起,两种都好松软,相比下,传统甜过班兰,但都唔会好甜,而班兰马拉糕带少少班蕑香,好特别~
南瓜新鲜排骨粥底
个粥又绵又鲜甜,完全集合哂海鲜既精华,不加任何味精调味已经够哂味,仲有,个象拔蚌胆摆左入面,令到个粥更鲜甜,蒸气锅必食之选,必食正到一个点。
呢间餐厅服务一流,食物质素更一流,完全值呢个价钱!