2017-12-05
越南同泰国菜喺香港都系唔少人嘅小小选择,越北喺香港有唔少分店,但越式菜始终唔系主流所以都唔会超级受欢迎,越南菜主要有扎肉、菠萝炒饭、各款炸小食、同埋特别啲既特饮如三色冰、椰汁冰等饮品,有唔少人会将越南菜同泰国菜捞埋一齐,因为两者好类似。越北有不少的分店,今次帮衬系红磡呢间,平时都好少去红磡,其实戈边都几多好野食,但一开始都估吾到去到戈边都系帮衬番连锁店。食物种类算多,除了汤河,饭类都系分开的,亦有特别既「越式煲仔」同埋各款海鲜,不过当然海鲜定价会较高。由于自己本身系越南菜黎讲都系中意食小食同埋扎肉汤粉多啲,今次就吾想扎肉汤粉,有番啲新鲜感。食汤河应该会比较开胃,于是叫左个香茅猪肉金边粉 p.s. 餐牌本身冇讲明可以转金边粉,但我食过越南菜知道可以转,同埋职员落order戈阵都有问转吾转。值得一提既系,我发现越南餐厅所用黎装汤粉既碗总系会用吾对称既碗,可能呢个系保留越南菜既特色。香茅猪肉金边粉既香茅猪肉几软稔,香茅味重,其实香茅味即系戈种重香叶既味,同猪肉都几match。不过亦犯左一个好常见既错误,就系个汤好咸,令分数下降。由于叫既系套餐,好多时套餐加某既金额就可以配特饮,加左$12就要
由于叫既系套餐,好多时套餐加某既金额就可以配特饮,加左$12就要左香橙特饮。饮品真系好大杯呀入面本身系蜜糖红茶,所以已经有一定系甜度,再加埋有橙味系几好饮,但又系太甜了,不过论价钱就算系好大杯同埋抵饮。
系越南菜当中,相信小食拼盘都系必叫的。越式拼盘有猪肉棒棒、煎扎肉、炸虾片、春卷,最好食系猪肉棒棒有咬口味道既浓度亦刚好,煎扎肉吾油腻岩岩好,虾片就吾够脆,不过上面系满满既蒜都几抵赞,春卷既料好足不过有点儿咸同埋啲油浮晒上面以咁既质素黎讲,定价$128算系有啲贵。