2022-10-20
上次行山 愉景湾>>>梅窝 因为平日行, 呢度冇开! 今次再行呢条路专登拣星期日,目的要食呢间津津。成条街D人都系等呢度,烈日当空,大约等左15分受钟。星期日个个都叫蟹茄汤檬,但要拆蟹戴在太麻烦,冇工具地方又唔大,顾唔到咁多嘢,而且有好大旧牛骨,对于唔食牛嘅人就当然唔会考虑。越南烤肉串捞檬:肉串好惹味,比想像中好,但越南香叶𠮶啲就冇乜。越南春卷:呢个仲好食,外面炸得好松脆,里面系蔬菜萝卜丝,用生菜包住春卷点埋个甜酸酱非常好食,感觉又唔会好热气。越式猪扒汤檬:好耐都冇食咁韧嘅猪扒,汤好淡,同一般D越式汤底唔同。咸柠乐/咸柠七:大热天时行完山饮真系一大享受,尤其食完味精野(鱼露)。P.S. 阿姐见我走时未饮晒杯咸柠乐,就主动俾个外卖杯我(加埋冰底),叫我饮埋佢,真系好人🥹
成条街D人都系等呢度,烈日当空,大约等左15分受钟。