2024-08-10 249 浏览
同朋友喺港澳码头附近用餐,去咗上环嘅锦丽,呢间越南餐厅真系超值之选,绝对值得一试。餐厅环境宽敞,够光猛干净,坐得几舒服。🔶锦丽生牛肉粉我哋点咗招牌生牛肉粉,可以拣金边粉/河粉。河粉滑溜,唔会太淋身,生牛肉大块而且新鲜,烫得刚刚好,口感嫩滑。汤底鲜甜浓郁,带出牛肉嘅鲜味,再加上青柠汁九层塔等等香料,令到成个汤底更加清新香浓。🔶火车头粉如果同我一样有选择困难,就可以拣火车头粉!呢个粉包括谷饲肉眼、牛筋、熟牛肉、牛丸及扎肉,份量非常之足够,肉质非常嫩滑。汤底一样系热辣辣嘅,味道鲜美。🔶咸柠檬青柠水(热)🔶 新鲜椰青饮品方面,我哋点咗咸柠檬青柠水同椰青。咸柠檬青柠水唔单止解渴,仲有助消化,啲柠檬香气非常清爽,有一点点咸味,令整个味道更有层次。新鲜椰青真系一绝,椰水清甜,非常解渴,仲带有天然嘅椰香。椰肉非常嫩滑,清凉爽口,食完主菜再嚟呢个真系正到爆。🔶特色小食拼盘:特色小食拼盘有金丝网虾春卷、越式蔗虾、越式蒜蓉牛油鸡翼同香茅猪扒,每一款都系精心制作,炸得外脆内嫩。金丝网虾春卷香脆,内里虾肉鲜甜;越式蔗虾是将虾酱包系蔗条上,虾肉鲜美;蒜蓉牛油鸡翼,好惹味;香茅猪扒带有清香嘅香茅味道。🔶 椰青椰汁糕

🔶锦丽生牛肉粉

🔶火车头粉

🔶咸柠檬青柠水(热)
🔶 新鲜椰青

🔶特色小食拼盘:

🔶 椰青椰汁糕
最后当然要试吓佢哋嘅椰青椰汁糕,口感非常结实,食起嚟清爽不腻,内里夹有椰子肉,提升咗整个口感嘅丰富性,淋上嘅椰汁更增加咗甜味同香气,完美收尾,非常满足。