2012-10-06
好朋友上星期系日本返香港, 同佢已经有3个月冇见喇, 所以今晚就约佢食饭, 倾下计.去边度食好呢? 我地两个谂咗好耐, 最后决定去又一城食Rice Paper.因为可以行下H&M, 而且我未食过Rice Paper. 哈哈我今日都晏咗放工, 所以就麻烦朋友仔去攞位先.我太约7:00p.m到餐厅, 估唔到系劲多人排紧队, 等紧位.好彩朋友仔早到ja, 我谂, 下次星期五黎食, 都系book定位或早d到好d喇.餐厅都几大, 而且环境几靓ga, 灯光暗暗地, 好有情调.坐定定, 等开餐~蒜蓉炒菠菜好好食呀, 唔油又唔太咸, 味道岩岩好.我好耐冇食菜喇, 今日终于可以返够本.香芒红菜头米纸卷好Colourful, 卖相好靓.红色的系红菜头, 除了红菜头, 还有红萝卜丝、白萝卜丝、青瓜丝, 中间黄色的当然系主角"芒果"啦.米纸的口感好似食紧虾饺皮咁.而整个米纸卷味道好特别, 好复杂, 好难形容.我觉得d味道怪怪地的, 可能我食唔惯红菜头, 红菜头的味道好浓. 不过, 芒果就好甜.其实可以试下点d酱食, 辣辣地咁ga.辣椒肉碎炒饭点菜的时候, waiter已经同我地讲依个饭好辣ga, 因为系由泰国
去边度食好呢?
我今日都晏咗放工, 所以就麻烦朋友仔去攞位先.
餐厅都几大, 而且环境几靓ga, 灯光暗暗地, 好有情调. 坐定定, 等开餐~ 蒜蓉炒菠菜
好好食呀, 唔油又唔太咸, 味道岩岩好.
我好耐冇食菜喇, 今日终于可以返够本. 香芒红菜头米纸卷
好Colourful, 卖相好靓.
米纸的口感好似食紧虾饺皮咁.
而整个米纸卷味道好特别, 好复杂, 好难形容.
其实可以试下点d酱食, 辣辣地咁ga. 辣椒肉碎炒饭
点菜的时候, waiter已经同我地讲依个饭好辣ga, 因为系由泰国厨师炒的, 问我地洗唔洗少辣.
但我地唔怕, 唔要少辣, 就要试下有几辣!
不过呢...食第一啖, 我就后悔喇, 因为真系好辣, 但系又好好食. 整体黎讲, d食物味道都唔错, 而且份量大.
我今晚好开心, 好满足呀.