2023-10-31
Ha Noi越南菜(尖沙咀) (27/10/2023)今天同个朋友去尖沙咀行街食饭,行经重庆大厦的地库,原来里面有很多食肆,我哋见到一间越南餐厅,我就想起我上星期去越南河内旅行时有好多越南美食,所以就选去食越南菜。这间餐厅叫 Ha Noi 越南菜,它位于尖沙咀弥敦道36-44号重庆大厦庆方地库S21号舖,它距离尖沙咀地铁站C出口行2 分钟就到,餐厅门口嘅荷花池墙布满金属荷花和鲤鱼,非常特别,餐厅𥚃面有大大幅油画同装修好有越南风味,地方宽敞、光猛、整齐同清洁,令人坐得舒服。我最钟意食生牛肉汤河粉,这碗汤河粉里有生牛肉,牛肉非常嫩滑,而汤底是以牛骨熬煮而成,味道浓郁,一啲味精都唔觉得有,顺口得来好清甜,好正好好饮,啲员工拿来时仲建议等30秒后才进食。而小食拼盘真系好吸引,有春卷、虾饼、鸡翼、扎肉、鲜虾米纸卷。而全部炸物都脆卜卜,但又唔油腻。春卷馅料十足,外皮好够脆,虾饼热辣辣,外脆内软,亦好有虾味,香茅鸡翼好惹味,肉质好嫩滑,外皮香脆,扎肉就爽口弹牙。鲜虾米纸卷嘅米纸皮食落烟韧有咬口,里面包住半边虾、生菜、檬粉等配料,再配少许甜酸酱,令人非常开胃。软壳蟹米子卷同鲜虾米子卷一样非常好味,软壳
软壳蟹米子卷同鲜虾米子卷一样非常好味,软壳蟹炸得香脆好,仲有蟹汁咇出嚟,蟹身亦啖啖肉,配埋个烟韧有咬口嘅米纸皮,真系好配合好好食。上汤灼生菜好新鲜爽脆,灼煮得刚刚好,保留住蔬菜嘅天然甜味同嫩度,令蔬菜更加可口。
饮品叫了椰汁三色冰和蜂蜜柚子茶。椰汁三色冰就椰奶香甜,绿荳同红荳够软淋,绿色条条亦好好咬。蜂蜜柚子茶好香蜜糖味,口感酸酸甜甜,好配合食炸物。
这间越式餐厅食品处理得好地道和好味道,食物质数高而价钱又大众化超值,好值得向大家推荐来食。