2024-12-31 46 浏览
大坑有好多隐世美食,今次选左食越南菜;越南菜系我喜爱既菜式之一,早就听闻浣纱街呢间餐厅质素唔错,抵食又好味相传以前嘅越南火车站🛤️附近先有得卖河粉,所以餐厅跟住呢个相传把室内装修造成旧式火车箱内既卡座,恍似置身火车当中,甚有心思;门口亦有开放式坐位,充满越南风情🏝️,感觉上会食得更地道💥越南小食拼盘每款都充满越南风味嘅扎肉、春卷、蒸粉包、沙嗲鸡肉串同青木瓜干牛肉沙律,相当丰富!我嘅最爱系沙嗲鸡肉串同蒸粉包,鸡肉非常新鲜嫩滑,沙嗲味香浓;而蒸粉包亦充满扎实嘅食材,包括萝卜丝、木耳丝同埋猪肉碎,口感十足!💥沙律捞檬檬粉清爽幼滑,跟上生菜、青瓜及木瓜沙律,混合鱼露甜酸汁,清新爽口;檬粉配合酱汁,酸酸甜甜,味道一流🌟一份沙律捞檬配上一盘小食拼盘,完美既一份套餐💥火车头汤河选用传统做法用牛骨、牛肉同多种香料熬成汤底,饮落够清甜不油腻! 煮熟河粉后配牛丸同牛嘅唔同部位,如牛腩、牛柏叶、牛筋等临食再加芽菜、金不换、青柠、辣椒提升味道层次。成碗汤河咁多牛,啱哂咁多位牛魔王!🌟大大碗上枱,足够两个人食💥椒盐软壳蟹铺满了香脆既炸蒜片和粟米脆片,带点椒盐,相当美味,就咁食都停不了口!!酥香松脆既软壳蟹,蟹肉连壳

门口亦有开放式坐位,充满越南风情🏝️,感觉上会食得更地道

💥越南小食拼盘

💥沙律捞檬

🌟一份沙律捞檬配上一盘小食拼盘,完美既一份套餐

💥火车头汤河

煮熟河粉后配牛丸同牛嘅唔同部位,如牛腩、牛柏叶、牛筋等

🌟大大碗上枱,足够两个人食

💥椒盐软壳蟹

酥香松脆既软壳蟹,蟹肉连壳一口咬下,浓浓嘅鲜甜蟹滋味,加上咸香惹味,充满越南风味,可连壳一起吃,非常过瘾~

不论环境、食物都包围住越南风味,味道同CP值高,而店员都招呼殷勤,态度亲切,晚餐收费好亲民,完全系有喜出望外,绝对是一个不错的开饭选择😋
2024-12-12