2022-07-26 149 浏览
去旺角食咩好?  Nam Viet Nam系我第二次去既越南fusion 餐厅, 食物菜式依然有惊喜,环境气氛有越南既气息,蓝绿色调配木系家私设计。食物份量与价钱成正比,款式不少,味道亦很不错,食完亦冇口渴既感觉, 性价比好高嘅餐厅。 正呀!今次,我和朋友就叫左三款小食同两杯饮品。五香猪腩伴锅巴 $68, 腩肉煮得好腍又入味, 肥肉🐖 分布有层次。 用咗酸菜碎去解油腻嘅感觉,再加上藏红花酱汁调味, 搭配脆脆锅巴,多重口感层次 ,一啖一个享受。南越蟹肉酱配脆球饼 $68, 空心脆球搭配独家制馅料,好好味嘅冷盘小食。 馅料有蟹肉🦀、蟹籽、萝卜丝、青瓜片和千岛酱。 两者搭配,口味酸甜爽脆, 开左个胃又可以食多啲嘢。脆米纸薄饼$54,脆米纸 做Pizza底,好薄好脆。放满腊肠、青瓜丝🥒同萝卜丝再加埋千岛酱, 意想不到嘅配搭, 但又出奇地令人回味。咸咸香香又脆脆, 都系一个开胃嘅菜式。越南鸡蛋咖啡 $35, 好特别嘅咖啡☕️未试过, 但系又好似饮落冇乜特别, 就系蛋同越南咖啡。Deep Sea 🍹$68,以Rum酒做底 加上梳打,再配埋石榴同海葡萄, 甜甜地又易入口。 最特别系侍应会加个烟熏泡泡佢
今次,我和朋友就叫左三款小食同两杯饮品。
五香猪腩伴锅巴
南越蟹肉酱配脆球饼
脆米纸薄饼
越南鸡蛋咖啡
Deep Sea
Deep Sea 🍹$68,以Rum酒做底 加上梳打,再配埋石榴同海葡萄, 甜甜地又易入口。 最特别系侍应会加个烟熏泡泡佢系Cocktail上面, 打卡之余又有噱头。
❤️整体来说, 菜式很特别, 食物口味有层次感, 性价比很高。环境气氛适合倾偈, 店员态度亲切有善, 值得一试嘅越南餐厅。❤️
题外话/补充资料: 因为要打卡嘅关系Deep Sea 个泡泡,化咗两次,店员都好有耐性,咁帮我哋再加上去。 赞好!
2022-07-23
五香猪腩伴锅巴