2021-11-04
由港铁站一路行过去,经过扶手电梯上去大本型,都常常忽略一间餐厅。假日偶然经过,几个人咁啱想揾个地方Hea下,就入去tea 一 tea。入坐后发现,原来又系一间自助点餐既店铺。扫完QR code后进入点餐版面,点完后比埋钱就有个姐姐送餐,放就走。呢个模式越来越多餐厅去做,感觉就好似用紧啲外卖apps,分别就坐系餐厅,比起以前街坊茶餐厅,好似快捷干净,不过就冇咗以前嘅人情味。讲返食物,外观味道都唔错下午茶来讲价钱比较高少少,而且份量充足,尤其食粉面檬粉类,比较抵食,而我比较欣赏就系个雪糕吐司。佢吐司少少甜味,面包有焦糖香而且半软硬,雪糕就正常香味。而佢嘅薯条唔系一般薯仔做而系用番薯做,食落有甘香甜味,不过沙律就差啲,似伴碟,烧猪骨不过不失,有肉又有骨。餐厅内都有啲特色饮品,不过多数要加钱,所以我叫个最简单嘅冻奶茶。奶茶就唔系个皮,唔知佢主打果个越南咖啡系咪好饮啲呢。
讲返食物,外观味道都唔错