2020-01-13
前排无意中发现原来湾仔区嘅横街窄巷有唔少卧虎藏龙,今次就嚟到修顿球场隔离谭臣道嘅一间🇻🇳越南餐厅食晚饭。餐厅系小店格局,大约坐到廿几人,装修简约,有种小清新嘅感觉。我仲发现小店系由一家人经营的,婆婆帮手做楼面、阿仔做厨房?同孙仔负责玩😂,好温馨。另外,有唔少熟客嚟帮衬。依到嘅越菜唔止得Pho,种类及款式同平日唔太同,因为系主打北越菜,有好多款都比较少见。可能因为咁,小店定价唔算平,但有卖点嘛。餐厅嘅小食同海鲜望落非常吸引🤤!香草野菜烧牛柳沙律($88)🥗,烧牛柳好好食啊,有成5-6块,烧得非常香口,而且肉嫩又够厚,唔错唔错。沙律菜都新鲜,个汁应该系用上鱼露,酸酸甜甜,好开胃。海防手工墨鱼饼($108)🦑,我不嬲都钟意食Q弹嘅口感,所以一定唔会放过墨鱼饼。依到嘅墨鱼饼超级弹牙,而且食得出一定唔系买返嚟,系手造;我更加系第一次食墨鱼饼食到墨鱼!虽然唔平,差唔多成$30块,但真心推介,而且鱼饼旁嘅腌萝卜丝都好好食。椰汁喇沙叶煮活蚬($148)🐚,本身呢道菜系配海螺的,但我哋惊螺食得无咁方便,就即管问下有无得转蚬,点知又得㖞yeah✌🏻。一睇个卖相就睇得出系用上椰汁🥥,而且仲有椰肉,个汁比较厚
椰汁喇沙叶煮活蚬($148)🐚,本身呢道菜系配海螺的,但我哋惊螺食得无咁方便,就即管问下有无得转蚬,点知又得㖞yeah✌🏻。一睇个卖相就睇得出系用上椰汁🥥,而且仲有椰肉,个汁比较厚身,甜甜哋得嚟又有好微好微好微嘅辣味,超正,即刻觉得要嚟碗白饭啰。蚬大约有12只,size唔大唔细,索哂啲汁😗。
由于唔想浪费啲汁,所以叫咗份油炸鬼($32)食埋去,一滴都唔好嘥🙈。油炸鬼其实喺越南真系好普遍,食碗Pho都会搭配的,所以呢到有得卖,令我觉得佢好正宗👍。油炸鬼热辣辣炸起,外脆内软,唔系平日粥舖放到油哂实哂𠮶啲。
河内生熟牛肉汤河($78),Pho嘅份量都几多,两个人食都可以一人一个碗仔。🐮生牛肉系肥牛,熟牛肉就系牛腩片,两样都几好食。唯一差少少就系个汤,略嫌唔够清。其实碗pho都ok,系唔够另外𠮶几道菜出色。
总括嚟讲,依间越南私房菜馆都几唔错,菜式特别得嚟又好食,而且应该都几正宗(作为半个越南妹嘅我话嘅🤣)。店员好nice,会同我哋介绍啲菜式,又问我哋啱唔啱食,呢啲就系小店嘅特色。最后,就系店员话𠮶个椰汁会用嚟煮lunch time卖嘅猪扒饭,有机会真系要嚟试下。