2018-08-11 72 浏览
今日肥妹仔放工同肥妈去咗天后 既一间越式小店去试下佢既越南菜,因为肥妹仔喺网上面见到呢间餐厅系主打一啲越南嘅汤面同越式法包。 肥妹仔咁大个都未食过越南法包,所以见到就嚟试下啦!扎肉法包 $38呢个扎肉法包入面有好多料,有扎肉,酸萝卜丝,芫茜,葱,肝酱等等。 上台嘅时候真系好似一只潜水艇, 个法包烘得非常脆卜卜, 一啲都唔硬, 咬落去系食到好香嘅腌萝卜丝味, 肝酱都几香, 同其他配料好夹, 一口咬落去有好多重嘅滋味,好好食。蟹膏蕃茄汤檬粉  $50干檬粉入面有蟹膏饼,扎肉,香菜,猪红,蕃茄等等, 真系有好多𩠌。 肥妹仔我第一次食蟹膏饼, 真系有一阵蟹膏嘅鲜味, 个蟹膏饼嘅口感都几札实。 猪红好爽口, 番茄好大旧,煮到好谂, 个汤底劲浓蕃茄味, 酸酸甜甜,夏天食就一流!!三色蛋猪扒饭 $50上碟嘅时候有一块好似蛋饼, 肥妹仔食咗一啖, 有一阵虾米嘅味道, 我估应该系虾米捞埋肉碎同埋蛋去整成嘅, 好特别,肥妹仔我未食过! 块猪扒好大块, 食落去个外皮系甜甜的, 猪扒嘅肉质好结实, 个味调得啱啱好好,不错。 个set仲会有一碗白菜汤, 好清甜,冇落味精,肥妹仔我饮咗成碗。米纸虾卷 $35肥妹仔

扎肉法包 $38

蟹膏蕃茄汤檬粉  $50

三色蛋猪扒饭 $50

米纸虾卷 $35
肥妹仔见到都哗咗一声,因为个米纸虾卷一条都好大份。 个米纸包住咗粉丝虾肉同埋一啲香菜, 本身系冇咩味,要点埋佢嘅花生酱先有味。 个花生酱入面有干嘅虾米同粒粒花生碎,超好食。

热奶茶$8
味道都ok,不过肥妹仔系好钟意饮奶茶嘅人,所以都叫咗一杯嚟饮!
2018-08-09