2013-01-17 43 浏览
老赵越南食物,以前响佐敦道渡船街那边很出有名气的。现在响佐敦区再开多间分店,无论门面和装修都比老店的好。今次一行三人入去试一试晚市。点了几款大路的越式食物。虽然店内人流比较多,但系上菜等待时间和速度都好快,呢样真系令人十分欣赏。先试一试个咖哩牛腩,香味十足,牛腩也煮得很入味,而且牛腩煮得较冧,容易入口。最重要系入口觉得香,但系感觉上不是太辣。跟手试下用蒜蓉包,蒜蓉味不觉得太多,但系个包都仲热,而且入口很脆。跟住试下用蒜蓉包连埋个咖哩汁一齐食,味道都不错呀。相比起个咖哩,反而个串浇猪肉就冇咁特别呀。味道都一般,肉质相比起牛腩就有少少逊色。但系个沙爹汁都不错。最尾个串烧虾丸拼滨海,虾丸的口感都系一般。但系相反个 "滨海",就出奇地好食。虽然系米粉做,但系配埋D醮汁食,唯然系冷盘,但系美味不错呀。

2013-01-16