餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
资讯:

自从红磡呢间装修咗之后都冇嚟食过,今次第一次嚟试「高级版」茶木睇餐牌的确精致过之前,感觉上好似用料靓啲健康啲间唔时会有特别款式,今期系凤梨主题🍍本身想试金钻凤梨香煎沙朗配野菌藜麦饭,但系太想食佢嘅手作面,所以冇叫到▶️ 乌鱼子元贝手作面 ($98)手作面食落非常弹牙烟靭🤩感觉似意粉同乌冬嘅混合体,好好食材料丰富,有枝豆、红豆、杂菇、车厘茄同抱子甘蓝,令手工面冇咁斋,个人几钟意呢啲配搭,唔奇怪👍🏻酱汁够creamy,食落有浸芝士香味🧀挂起手工面入口好正面头两粒巨型带子煎得唔错,有啲半生熟口感(入面少少似刺身)好有嚼口,而且味道新鲜🤤配上乌鱼子味道劲浓 ▶️ 茶艺师精选纯茶见佢有个‘🥇’不过唔知点解饮落觉得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰沟稀咗?仲要失败嘅起我最尾差唔多饮晒先发现原来有跟珍珠🙈-食物质素进步咗,卖相亦高级咗调味配搭方面做得好咗,唔系净系一味咸为求惹味钟意佢不断有新款式,令佢起本土台湾菜入边突围而出装修咗之后成间铺大咗,感觉开阳咗冇咁迫服务就一般般,有个男后生楼面侍应态度麻麻地,不过收银处𠮶个就几好唯一系价钱一样偏贵,个人觉得佢份量细,食完一个都唔饱😢性价比低
睇餐牌的确精致过之前,感觉上好似用料靓啲健康啲
间唔时会有特别款式,今期系凤梨主题🍍

▶️ 乌鱼子元贝手作面 ($98)
手作面食落非常弹牙烟靭🤩感觉似意粉同乌冬嘅混合体,好好食
乌鱼子元贝手作面

酱汁够creamy,食落有浸芝士香味🧀挂起手工面入口好正

▶️ 茶艺师精选纯茶
见佢有个‘🥇’
不过唔知点解饮落觉得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰沟稀咗?
仲要失败嘅起我最尾差唔多饮晒先发现原来有跟珍珠🙈
茶艺师精选纯茶

食物质素进步咗,卖相亦高级咗
调味配搭方面做得好咗,唔系净系一味咸为求惹味
钟意佢不断有新款式,令佢起本土台湾菜入边突围而出

装修咗之后成间铺大咗,感觉开阳咗冇咁迫

乌鱼子元贝手作面