2018-06-06
经过呢间餐厅门口, 有鱼缸及自耕植物, 确实唔系几想像到系一间越式餐厅, 除左个"Pho"字.............哈哈...!!推门入内装修几现代化, 两旁设有坐位及中间有高枱, 感觉几令人舒服!餐牌一张过简单易睇, 食物选择有汤河/檬/饭, 小食类及饮品, 选择唔会话太多, 但总会有嘢岩食!炸春卷 ($38) - 炸至热辣香脆嘅春卷, 伴以生菜及酸汁, 减少热气嘛春卷皮炸至脆身又带点烟韧口感, 内里萝卜丝及粉丝食完唔会太"济", 加埋生菜嘅水份又唔会太干身, 唔错!烧鸡翼 ($42) - 以单骨上碟, 易入味之余又易食!鸡皮香脆, 肉仍有肉汁, 调味得惹味入味, 好难令人抗拒!特别牛肉汤河 ($98) (有生牛肉, 腩片, 牛丸, 牛栢叶), 即系火车头河, 一碗包括几款牛部份, 岩晒"好"牛人士! 落埋芽菜及香叶就仲加一份香味!热汤将生牛肉烚熟, 食落口感绵滑, 仲几有牛味! 汤底清甜得黎又带几浓牛肉味, 饮完都唔觉太口渴!可转为檬粉, 而越式檬粉较为幼身, 好似米粉, 食落比米粉滑口D, 份量都几多, 细胃口嘅可以够2人分享! 越式香茅烤牛肉汤檬 ($88), 烤牛肉另
烧鸡翼 ($42) - 以单骨上碟, 易入味之余又易食!
鸡皮香脆, 肉仍有肉汁, 调味得惹味入味, 好难令人抗拒!
越式香茅烤牛肉汤檬 ($88), 烤牛肉另上, 份量都几多!
肉上有烧烤纹, 肉质颇腍滑, 香茅味道唔太食到, 反而有D似食紧韩式烤肉果种甜味, 用黎送汤檬都唔错嘅!
成日都想试, 今晚终于舍弃青柠梳打而叫了杯越式滴漏咖啡 ($35), 慢慢滴漏完再加炼奶就饮得!
开初以为会好甜, 但饮落似好浓味朱古力, 甜度又唔太甜㖞, 几特别!
食物味道唔错, 价钱亲民, 坐得都几舒适, 回头率唔低呀!