2018-10-18 44 浏览
今日要在湾仔修顿见客,做完嘢都差不多两点钟,就四围睇下有冇好嘢医肚,望过对面街,有一间门面、招牌黄黄绿绿好吸睛,咁就过去试下咯!这里舖仔细细,坐在店中央既我对正部大电视,正播紧老板接受访问及介绍餐厅既片段,发现好多特色又有创意既菜式。不过今日一条”冷”,而且下午仲要赶返公司,咁就点了个”胡志明市红番茄四宝汤檬粉”,大大碗上枱,有扎肉、猪扒、猪颈肉和炸猪肉,全部系猪,各种猪肉的味道都唔错,猪扒有香茅味,札肉香料味浓,炸猪肉爽口好味,各款都经过悉心烹调,钟要食猪既我就啱晒。汤底呢,系用咗番茄膏煮成,香味十分浓郁,伴蒙檬粉吃好夹味,连个汤都饮埋。跟手叫埋个小食先,春卷、米纸卷、软壳蟹、蔗虾全部都冇叫,净系点咗个招牌推荐既法式芝心虾多士(4件),呢个虾多士大大件,虽经油炸但油而不腻,上面布满芝麻,内里夹著流心芝士酱,个人强烈推介,食完超满足。